Svijet se oprašta od Pelea: “Nogomet je pretvorio u umjetnost”

Svijet se oprašta od Pelea: “Nogomet je pretvorio u umjetnost”

Smrt legendarnog Pelea zavio je nogometni svijet u crno. Jedan od najvećih nogometaša svih vremena, preminuo je u četvrtak u 83. godini života od posljedica raka debelog crijeva.

Oglasili se iz bolnice

“Bolnica Israelita Albert Einstein sa žaljenjem potvrđuje smrt Edsona Arantesa do Nascimenta, Pelea, danas, 29. prosinca 2022., u 15:27, zbog zatajenja više organa, što je posljedica progresije raka debelog crijeva povezanih s njegovim prethodnim kliničkim stanjem”, stoji u bolničkom priopćenju.

“Bolnica Israelita Albert Einstein suosjeća se s obitelji i svima koji pate zbog gubitka našeg dragog kralja nogometa”, dodali su, prenosi 24sata.hr

Sportaši se opraštaju

“Napustio nas je kralj nogometa, ali njegovo nasljedstvo se nikad neće zaboraviti. Počivaj u miru, kralju, napisao je Mbappe.

Neymar je posebno emotivan: “Prije Peléa, 10 je bio samo broj. Negdje sam pročitao ovaj izraz, u nekom trenutku svog života. Ali ova je rečenica, nepotpuna. Rekao bih da je prije Peléa nogomet bio samo sport. Pelé je sve promijenio. Nogomet je pretvorio u umjetnost, u zabavu. Dao glas siromašnima, crncima i najviše – dao je vidljivost Brazilu. Nogomet i Brazil podigli su status zahvaljujući kralju! Otišao je, ali njegova magija je ostala. Pelé je vječan!!”

Cristiano Ronaldo je napisao: ‘Nikada neće biti zaboravljen i sjećanje na njega zauvijek će živjeti u svakome od nas ljubitelja nogometa. Počivaj u miru, kralju Pele’.

“Nebo ima novu zvijezdu, a nogometni svijet izgubio je heroja”, naveo je Robert Lewandowski. “Svijet je ostao bez legende, počivaj u miru”, napisao je engleski nogometaš Jamie Vardy.

“Pravi gospodin. Imao sam sreću upoznati ga, razmijeniti dresove i kratko razgovarati o igru koju volimo. Tvoje riječi me nikad neće napustiti. Počivaj u miru Pele. Riječ legenda se ovih dana koristi olako, ali ovaj čovjek bio je prava legenda”, oprašta se Jack Wilshere.

“Kralj kraljeva je umro. Izvanredan nogometaš. Unikat. Trostruki osvajač SP-a, više od 1000 golova. Moj idol iz mladosti. Napravio je od nogometa najljepšu igru. Vrijeme koje sam igrao s njim je bilo ostvarenje sna”, poručuje bivši argentinski reprezentativac Osvaldo Ardiles.

“Najbožanstveniji nogometaš i radostan čovjek. Igrao je igru kakvoj su se samo rijetki odabrani približili. Triput je podignuo zlatni trofej u prekrasnom žutom dresu. Možda nas je napustio, ali on će zauvijek imati nogometnu besmrtnost”, napisao je Gary Lineker.

“Pele nije bio samo nogometna legenda, on je nadmašio sport i svi su ga poštovali. Počivaj u miru, kralju”, poručio je Usain Bolt. Brazilski nogometni savez objavio je fotografiju s godinom rođenja i znakom beskonačnosti. Vječan, stoji na fotografiji.

“Imam puno uspomena na Pelea, bez dvojbe najboljeg nogometaša protiv kojeg sam igrao. Za men ostaje najveći svih vremena i ponosan sam što sam bio s njim na terenu”, napisao je Sir Geoff Hurst, osvajač SP-a s Engleskom 1966. godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar