Svim silama se gura tvornica rajčica na Čulama, od kredita Razvojne banke pa do županijskih donacija

Svim silama se gura tvornica rajčica na Čulama, od kredita Razvojne banke pa do županijskih donacija

Tvornica rajčica na Čulama završit će se izgleda milom ili silom. Projekt koji se javnosti prezentirao kao zajednički s Podravkom završiti će se kreditom Razvojne banke u iznosu od 1.4 milijuna maraka. Izuzevši taj dio, Marušić je izgleda pozajmio i 300 tisuća maraka od kladionice Premier iz Čitluka. Razvidno je to iz dokumenata, odnosno zemljišno – knjižnog upisa. – piše Hercegovina.info.

“Uknjižuje se založno pravo na nekretnini upisanoj u A listu, vlasništvo založnog dužnika GROZD d.o.o Široki Brijeg, a radi osiguravanja potraživanja založnog vjerovnika nastalog na temelju Ugovora o kreditu zaključenog između korisnika kredita Marinada d.o.o Mostar, sudužnika Konherc d.o.o Mostar i založnog vjerovnika Razvojna banka Federacije BiH Sarajevo, temeljem kojeg se vjerovnik obvezao da će korisniku kredita odobriti kredit u iznosu od 1,4 milijuna marama za izgradnju objekta za preradu i sušenje voća I povrća u iznosu od 253.756 maraka i za nabavu opreme – ekološka linija za preradu i sušenje voća i povrća u iznosu od 1.146.244 marke”, razvidno je iz ostalog iz zk upisa.

Premda se stječe dojam da je ovdje u igri više tvrtki, treba kazati da je osnivač i direktor tvrtke Grozd Niko Marušić, direktor tvrtke Marinada Široki Brijeg Niko Marušić, te osnivač tvrtke Marinada Kruševo Niko Marušić, gdje su pravne osobe osnivači  Konherc i Najvest.

Sukladno navedenom Niko Marušić je direktor tvrtke Grozd koja je založni dužnik direktoru Niki Marušiću i Marinadi za kredit Razvojne banke, a sudužnik mu je suosnivač Marinade Konherc. Sve te tvrtke, koje imaju manje zaposlenih nego osnivača, i njihova uvezanost u jednoj te istoj osobi nisu sporni Razvojnoj banci da se dobije kredit od 1.4 milijuna maraka. 

U tijelima Razvojne banke, uz ostale, sjedi bivši direktor Aluminija Mario Gadžić, koji je jedan od direktora u predmetu Aluminij pred Tužiteljstvom HNŽ-a, a tu je i profesorica na Sveučilištu u Mostaru Josipa Grbavac, iz tvrtke Sigma revizija, koju je Ante Kvesić odabrao za reviziju bolnice.
Tko je sve u organima Razvojne banke koja je višestrukom direktoru koji zasigurno ni sam ne zna koliko funkcija obnaša dala kredit od 1.4 milijuna maraka pročitajte ovdje: https://rbfbih.ba/organi-banke/

Podsjetimo, 5. lipnja 2020., uoči izbora, temeljni kamen za tvornicu kod Mostara položili su hrvatski premijer Andrej Plenković, šef HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik uprave Podravke Marin Pucar. Mediji su naglašavali kako je riječ o zajedničkoj investiciji Podravke i tamošnjih uzgajivača rajčice.
Predsjednici dva HDZ-a ubacili su vremensku kapsulu sa stihovima ‘To je tvoja zemlja’

“To je tvoja zemlja, tu sagradi dom
Tu je stari temelj, tu na kršu tvom
Tuđin i oluje kidali su nju
Al’ još uvijek tu je sve dok mi, mi smo tu
Mi smo tu”, kaže pjesma.

U konačnici Podravka se povukla iz projekta, a objekt će se završavati kreditom Razvojne banke, te brojnim donacijama županijske Vlade, od kojih je neke prebacivala i preko Grada Mostar s naznakom “isplatiti Niki”.

Ministarstvo poljoprivrede HNŽ-a na čelu s Donkom Jovićem, tj. Vlada HNŽ na čelu s Nevenkom Hercegom zadnji dan prošle godine iz interventnih sredstava isplatila je poduzeću s jednim zaposlenim 200 tisuća maraka, pisao je Žurnal. Radi se o Marinadi, tvrtki Nike Marušića, koji je ujedno ravnatelj županijskog Fonda za zaštitu okoliša.

Osim navedenog iznosa Jovićevo ministarstvo je nedavno i Gradu Mostaru prebacilo 25 tisuća maraka Niki Marušiću i 15 Jaffi Nedima Badžaka, ali ne direktno, nego što bi rekli naši stari – po magaretu. Sredstva je isplatio Grad Mostar.

Prethodno je premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg (HDZ) odobrio u 2020. da se Marinadi dodijeli 50 tisuća KM interventne pomoći u okviru subvencija privatnim poduzećima. Sredstva su dodijeljena kroz program Ministarstva gospodarstva HNŽ.

Nakon svega, možemo samo konstatirati kad narastem bit ću Niko, uspješni poduzetnik temeljem stotina tisuća proračunskih maraka koje se slijevaju u njegove projekte. A vi? Vi ste očito nesposobni kao Niko, koji ujutro kad ustane ne zna u koju će tvrtku prvo.

Uz sve navedeno treba napomenuti da dvojica poduzetnika iz Hrvatske, od kojih jedan prvi mu rod, podnose prijave i pokreću tužbe protiv Marušića, tvrdeći da je od njih pozajmio milijune, pa ih potom izbacio iz hipoteke i nikad im novce nije vratio.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar