Svjedočenje Davora Pehara na suđenju Fadilu Novaliću i ostalima u aferi respiratori

Svjedočenje Davora Pehara na suđenju Fadilu Novaliću i ostalima u aferi respiratori

Na današnjem suđenju Fadilu Novaliću i drugima svjedočio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar koji je govorio o planu potreba medicinske opreme te o sastancima koje je imao u Vladi FBiH, javlja Klix.

Isprva je postojalo nekoliko planova potrebe u kojima se količina artikala razlikovala, a u onom konačnom koji je poslan Vladi FBiH je iskazana potreba za 300 respiratora. U tom planu nije precizirano da respiratori moraju biti upotrebljivi na intezivnoj njezi, nego samo da ga moraju koristiti i djeca i odrasli.

Davor Pehar, koji je na čelu Zavoda koji je izradio plan potreba na osnovu kojeg je Vlada FBiH i postupala, danas je istaknuo kako je u tom trenutku bilo potrebnije nabaviti zaštitnu medicinsku opremu nego respiratore s obzirom na to da je situacija u bolnicama još uvijek bila povoljna.

On kaže da je upozorio premijera na to, no dva dana kasnije je odluka ipak pala na to da budu nabavljeni respiratori.

Zanimljivo je i da Zavod za javno zdravstvo FBiH ima ugovornu obavezu u vidu tehničkog prijema/verifikacije respiratora, a da je Pehar o tome upoznat tek u svibnju, nakon što su respiratori stigli u Sarajevo.

Vlada Federacije BiH također o nabavci nije dovoljno obavještavala ni Federalni krizni stožer civilne zaštite koji je kompletno izmijenjen nekoliko dana prije nego što će se krenuti u nabavku, objavio je Klix.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja kaznenog djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar