Svjetska banka srušila prognoze za Hrvatsku: Nema rasta od 1,2

Svjetska banka srušila prognoze za Hrvatsku: Nema rasta od 1,2

SVJETSKA banka objavila je zimske prognoze za globalno gospodarstvo, prema kojima je za Hrvatsku očekivani rast BDP-a snižen sa 1,2% koliko se očekivalo u lipnju prošle godine, na samo 0,5%.

U 2016. godini hrvatski BDP trebao bi porasti za 1,2%, dok se 2017. očekuje rast od 1,5%.
Zemlje u razvoju ove godine mogle bi imati rast od 4,8%, dok bi sljedeće godine trebao porasti na 5,3 posto, te na 5,4 posto u 2017. 

Za globalno gospodarstvo Svjetska banka očekuje rast od 3% u ovoj godini, te od 3,3% u 2016., dok bi 2017. trebalo doći do blagog usporavanja od 3,2 posto. 

Bilanca plaćanja po tekućem računu Hrvatske iskazana kao udio u BDP-u trebala bi u ovoj godini imati višak od 1,3%, čime je prognoza iz lipnja snižena za 0,7 postotnih bodova.

Hrvatska će znatno zaostajati za skupinom tranzicijskih zemalja u Europi s visokim dohotkom (Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Ruska Federacija) koja će ove godine imati rast od 3%, dok se u 2016. očekuje rast od 3,6 posto, i 4% u 2017. godini. 

Oporavak globalnog gospodarstva je neujednačen. Američko gospodarstvo ima snažan rast, dok sa druge strane eurozona i Japan teško izlaze na siguran put oporavka. Svjetska banka upozorava i da bi dulje razdoblje stagnacije u eurozoni i Japanu moglo utjecati i na globalnu ekonomiju.

"Ključno je da zemlje uklone nepotrebne prepreke ulaganjima privatnog sektora. Privatni sektor najveći je izvor radnih mjesta koji mogu milijune ljudi izvući iz siromaštva" izjavio je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim.

index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar