Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Obilježava se od 1993. na temelju odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a na preporuku UNESCO-a iz 1991.

Cilj i smisao ovoga dana koji se slavi kao dan novinara je obilježavanje promocije načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Organizacija Reporteri bez granica navodi da je BiH ostvarila “izuzetan napredak i da je po indeksu slobode medija najbolje rangirana država u regiji”, javlja portal bhrt.ba.

Kao dan obilježavanja odabrana je godišnjica usvajanja Windhoeške deklaracije o promociji nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. koju su usvojili afrički novinari u gradu Windhoeku u Namibiji.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine u fokusu su smanjena prava medijskih radnika, otkazi i nedostatak institucionalne podrške.

Podsjetimo, Svjetski dan sredstava društvene komunikacije se, u skladu s odlukom Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini iz 2003., umjesto u mjesecu svibnju, obilježava u BiH u posljednju nedjelju u mjesecu rujnu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing