Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja

Svake godine 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1996. , kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Njegovim obilježavanjem prigoda je  pokazati da je  rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se njihova profesija iznimno cijeni.

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike te osigurati da učitelji i dalje ispunjavaju potrebe budućih generacija. Cilj je podignuti i razinu svijesti odgovornih u vlastima da materijalno cijene rad učitelja, a ne da se stalno priča o štrajkovima, tužbama spram Vlade. Neka svaka Vlada od županije do države ispunjava svoje obaveze prema učiteljima.

Osim toga,  obrazovanje treba podići na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta pridonijeli su napori Obrazovne internacionale(EI) i njene 401 članice.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar