Svjetski je dan poezije, obilježava se širom svijeta

Svjetski je dan poezije, obilježava se širom svijeta

Svjetskim danom poezije UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Cilj je promoviranje čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta, kao i poticanje nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokreta, piše bljesak.info.

Prvi dan poezije održan je 21. ožujka 2000. godine, a danas se obilježava u stotinama zemalja širom svijeta. Kao glavni cilj obilježavanja ističe se prilika svim jezicima da ostave traga u svojim zajednicama. Poezija je važno kulturno uporište u mnogim društvima širom svijeta.

Time se potvrđuje zajednička međuljudska potreba za izražavanje riječima. Poezija se može nazvati i svojevrsnom globalnom poveznicom emotivnih stanja. UNESCO obilježavajući ovaj dan želi prikazati kako poezija može obuhvatiti kreativni duh čovjeka, ma gdje se on nalazio i odakle god dolazio.

c

Naglasiti potrebu čitanja i općenito pisanog izričaja jedan je od ciljeva koje je UNESCO želio postići ustanovljavanjem ovog dana. Osim toga, namjera je povezati poeziju s drugim granama umjetnosti – kazalištem, plesom i glazbom. Prikazati u javnoj slici poeziju kao nešto živo, atraktivno, a ne nešto što služi samo da popuni čitanke u osnovnoj školi.

Nekada se Svjetski dan poezije obilježavao 15. listopada, na rođendan velikog rimskog pjesnika Vergilija. Prema podacima koje posjeduje Nacionalni komitet za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi (USA), Svjetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine, uglavnom u listopadu. Međutim, praznik je zapravo do UNESCO-ovog zvaničnog proglašenja naizmjenično slavljen u listopadu i studenom. Tradicija obilježavanja održala se u mnogim zemljama.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar