“Svojevremeno sam doveo Pletikosu u Spartak, htio sam također dovesti i mladog Modrića”

“Svojevremeno sam doveo Pletikosu u Spartak, htio sam također dovesti i mladog Modrića”

Nekadašnji vratar, a sada izbornik ruske nogometne reprezentacije, Stanislav Čerčesov (57), od 1996. do 2002. bio je vratar Tirola iz Innsbrucka s kojim je bio vrlo uspješan, uzeo je tri naslova prvaka države. U međuvremenu je bio i trener spomenutog austrijskog prvoligaša, od 2004. do 2006. godine, i za taj period možemo reći da je početak kovanja njegovog trenerskog zanata, iako mu je prva trenerska postaja kratko bila FC Kufstein.

Piše: Jure Burić i Sportske novosti

Naše poznanstvo seže u to vrijeme njegovog igranja i života u Austriji. Pamtimo ga kao vrlo korektnog, susretljivog i pristojnog sportaša i sugovornika, koji još uvijek jako dobro govori i njemački jezik. Dogovarajući ovaj intervju nismo imali poteškoća, nije nas izbjegavao, ali je ipak želio da komunikacija za “zeleno svjetlo” ide preko glasnogovornika Nogometnog saveza Rusije, gospodina Igora Vladimirova. Nakon toga šef Zbornaje komande odgovarao je na naša pitanja.

Kako ste doživjeli vijest da je Hrvatska s Rusijom u skupini H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine?
– Sve je moguće, tako sam to doživio. Hrvatska nogometna reprezentacija nam je jako poznata još od Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji. Znam Zlatka Dalića i dosta igrača osobno, čak sam neke i trenirao. Mislim da momčadi i navijače očekuje zanimljivo rivalstvo.

Koliko danas patite od poraza u Sočiju u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2018.?
– Ta utakmica je prošlost. Bila je jako zanimljiva i bogata događajima. Mislim da se utakmica nije svidjela samo fanovima Rusije i Hrvatske, nego i fanovima drugih država.

Što biste danas promijenili u toj utakmici kad biste mogli?
– Teško je odgovoriti na to pitanje. Tada smo bili vođeni onime što smo prethodno vidjeli…

Što mislite, jesu li Rusija i Hrvatska danas bolje ili lošije nego 2018?
– Trenutačno je nemoguće to sa sigurnošću reći. Drukčije su situacije, promijenjeni su igrači u momčadima. Znamo da je Hrvatska uvijek bila, a i sada je, renomirana momčad s kvalitetnim igračima. Naše kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo odigrat će se nakon Europskog prvenstva, tako da ćemo i na tom turniru promatrati hrvatsku momčad.

image

SEBNEM COSKUN Anadolu Agency Via Afp

Što mislite o tako gusto ispunjenom kalendaru kvalifikacija, koliko će vam to pomoći ili smetati?
– Prošle jeseni smo već imali to iskustvo igranja triju utakmica u jednom međunarodnom prozoru. Zbog cijele COVID-19 situacije momčad je gubila igrače, nismo mogli imati najjaču ekipu. Pogotovo se to pokazalo u studenome kad smo imali dva poraza u Ligi nacija. Nadamo se da će sada situacija biti bolja.

Kakve utakmice očekujete u kvalifikacijama s Hrvatskom?
– Hrvatska je viceprvak svijeta, to već puno znači. Ima stabilne rezultate, stabilne igrače. Naše konfrontacije su uvijek zanimljive, a i teške za obje momčadi.

Kojeg hrvatskog igrača biste voljeli imati u svojoj reprezentaciji?
– Svojevremeno sam doveo Stipu Pletikosu u Spartak, htio sam također dovesti i mladog Modrića. No, nažalost nije uspjelo, a njegova karijera zaslužuje jako puno poštovanja. Modrić je igrao i nastavlja igrati za najjači europski klub.

Vlašić je jedan od…

Mislite li da je Luka Modrić zaista bio najbolji nogometaš na svijetu u 2018? Messi, Ronaldo, Griezmann… očito nisu mislili tako.
– Treneri rijetko razmišljaju o takvim nagradama. On je bio jedan od najkorisnijih igrača na Svjetskom prvenstvu, to je sigurno. U toj hrvatskoj momčadi je bio oboje – vodič i motor, bukvalno i simbolično. U svakoj utakmici Modrić je bio dio ključnih trenutaka, nije bila slučajnost da je Hrvatska dospjela do finala tog prvenstva. U svakom slučaju, nisam bio iznenađen što je bio izabran.

Kako komentirate činjenicu da je Nikola Vlašić najbolji igrač u ruskoj ligi?
– Činjenica jest da je Nikola Vlašić igrač na visokoj razini, bez ikakve sumnje. No, ipak bi točnije bilo reći da je jedan od najboljih u ligi.

Što mislite o hrvatskom izborniku Zlatku Daliću?
– Sviđa mi se kao osoba i trener. Njegovim dolaskom je reprezentacija počela igrati više momčadski nogomet. Igrači u Hrvatskoj su individualno uvijek bili dobri, ali nije ih bilo moguće “ujediniti”. Ponovit ću – uspjeh hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu nije slučajan.

Koliko je koronavirus naškodio ruskom nogometu i planovima izbornika?
– Koronavirus je škodio te i dalje škodi ne samo nogometu, nego apsolutno svakome. U Rusiji nema previše straha ili panike. To znam jer puno komuniciram s prijateljima iz drugih država. U borbi protiv koronavirusa je Rusija, po mom mišljenju, prvak Europe. Ja sam se cijepio s cjepivom Sputnik V., osjećam se dobro i preporučujem ga svima.

Koju reprezentaciju iz skupine H smatrate favoritom za plasman na SP 2022?
– Na papiru je Hrvatska favorit. Ali, u stvarnosti će se u kvalifikacijama pokazati sve. Mi imamo jako zanimljivu skupinu, u kojoj svaka utakmica može postati odlučujuća.

Koga vidite kao osvajača Europskog prvenstva 2021?
– To je uvijek retoričko pitanje. Puno reprezentacija je to sebi zacrtalo kao zadaću. Primjerice, Belgija, protiv koje ćemo igrati na Euru, godinama je na vrhu ljestvice FIFA-e. Naravno, tu je još dosta reprezentacija koje će u borbu za trofej.

Koliko dugo još mislite biti izbornik ruske reprezentacije?
– Za mene je čast i privilegij da smijem biti trener ruske reprezentacije. Trudim se svoj posao odraditi s najvećom odgovornošću. Ne razmišljam o tome koliko dugo ću ostati raditi na toj poziciji. Koncentiram se na kvalifikacije i Euro… – zaključio je Čerčesov.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar