TABU TEME DODIKA I ČOVIĆA: Što je s Hrvatima RS-a i Srbima u dolini Neretve

TABU TEME DODIKA I ČOVIĆA: Što je s Hrvatima RS-a i Srbima u dolini Neretve

Predsjednike SNSD-a i predsjednika HDZ-a, inače jako dobre prijatelje i suradnike, pitali su u nedavnim intervjuima neugodna pitanja. Kako to da Hrvati u RS-u, odnosno Srbi u dolini Neretve nemaju nikakva prava, a na vlasti tamo HDZ, odnosno SNSD.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje je HDZ većina, Srbi nemaju gotovo nikakva prava. Mislite li da se Srbi u Mostaru osjećaju jadno, nemaju pravo na jezik(25 min). Jeste li ikada s gospodinom Čovićem o tome razgovarali, tamo je HDZ većina?
DODIK: Naravno da smo razgovarali i to, što se tiče gospodina Čovića i njegova uvjeravanja uopće nije problem i vjerujem da će to brzo biti riješeno. Ne mislim da je to neka namjera, ali isto tako nije to jedini problem u Federaciji. Činjenica je da Srbi nikada nisu imali popunjen Dom naroda, kako je to predviđeno Ustavom Federacije i da to predstavlja problem predstavljenja. I da su Srbi autentično izabrani vjerovatno se ni to, u toj županiji ne bi događalo. Mi djelujemo iz RS-a i vjerujemo da će HDZ učiniti u svojim mogućnostima da to pitanje bude riješeno”, kazao je Dodik.

Isto pitanje postavljeno je i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću u Nedjeljom u 2.

Hvalite gospodina Dodika. Razgovarate li s njim o činjenici da je prostor RS-a očišćen od Hrvata velikim dijelom. Zašto vas to pitam. Zato jer je dosta bio nekorektan prema banjalučkom biskupu Komarici(47 i pol minuta).
ČOVIĆ: Pratim ja te odnose vrlo dobro. Između preuzvišenog oca biskupa i gospodina Dodika, evo večeras ja idem na božićni prijem u Derventu, pa će nas biti tamo 500. Nema razgovora koji obavljamo ja i gospodin Dodik, a da nije tema Hrvata u RS-u, ili Srba u Mostaru. Znači to su teme, pitanje kako riješiti to. Pitanje kako za 5000 objekata koje smo zanovili za naše povratnike osigurati da se povratnici vrate. Odlazi se iz Hrvatske, odlazi se iz Bosne i Hercegovine, kako ćete nekoga vratiti u BiH.

Zanimljivo je da ni Dodik ni Čović nisu konkretno odgovorili na ta pitanja. Dodik je odgovornost s Čovića prebacio u Sarajevo, a Čović odgovornost s Dodika na sveopću klimu iseljavanja. Za podsjetiti je i da se Čović u razmiricama banjalučkog biskupa Komarice i Dodika nikada nije jasno oglasio i stao na stranu biskupa, već je šutio, pa čak i postavio pitanje – kao i u Nedjeljom u 2, tko će se vraćati kada svi odlaze.

(Kristina Spajić-Perić/Republikainfo.com)

 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar