Kuću za Žinića  država kupila za 291.000 kuna. On u 25 godina dao 12.000 KN za najam

Kuću za Žinića država kupila za 291.000 kuna. On u 25 godina dao 12.000 KN za najam

Kuća u Runjaninovoj 7 i danas je jedna od najljepših u Glini, iako su na njoj krovište, fasada i stolarija netaknuti od sredine osamdesetih godina prošloga stoljeća, onako kako ju je tada sagradio i sredio vlasnik Jovan Paspalj. Također, jedna je od rijetkih kojoj potres nije naštetio baš nikako, što govori koliko je vlasniku stalo da i izvedba bude na najvišoj mogućoj razini.- piše Jutarnji.hr

 

Danas je ona najspominjaniji stambeni objekt zahvaljujući sisačkom županu Ivi Žiniću, koji se u kuću uselio, kako je sam rekao, odmah poslije oslobođenja domovine.

 

Bio je inženjer

Da se radi o državnom vlasništvu i kući koja mu nikada nije darovana, te da u njoj s obitelji živi besplatno čekajući zapravo da mu je država pokloni za njegove ratne zasluge, otkrio je 24 sata, a mi ćemo se vratiti dalje u prošlost, u osamdesete godine, kada priča o ovoj kući zapravo i počinje.

Jovan Paspalj, rođen u Majskim Poljanama, u kući na samom kraju sela, imao je dva brata i jednu sestru. U Subotici je završio tekstilni fakultet i zaposlio se u Pamučnoj predionici Glina. Bio je inženjer i imao je dobru plaću. Oženio je Miru, farmaceutkinju koja je radila u glinskoj ljekarni. Ona je bila iz imućne glinske obitelji. Jovan i Mira odlučili su graditi kuću iz temelja, kupivši zemljište u središtu grada, na mjestu najbližem rijeci Glini.

 

– Oni su bili gospoda, to se odmah vidjelo po okućnici, sve je fino sredio. Unutra kako je bilo da i ne govorim, znači, bilo ti je neugodno ulaziti u cipelama, koliko je sve bilo sređeno i čisto – govori nam Mile Paspalj, Jovanov rođak iz Majskih Poljana, koji živi nedaleko od Jovanove rodne kuće. Danas, doduše, u kontejneru.

 

Jovan rat proveo u tvornici

 

Onda je došao rat, nakon srpske pobune stvorena je paradržava, tzv. SAO Krajina, no Jovan nije navukao uniformu, već je čitavo vrijeme radio u tvornici u kojoj ga je rat i zatekao. Tvrdi nam to Mile, jer je u to vrijeme u istoj tvornici radila i njegova supruga Nevenka. Neposredno prije akcije Oluja, kojom je oslobođena Hrvatska, iz Gline su otišli gotovo svi, oni koji su okrvavili ruke, ali i oni koji nisu mogli utjecati ni na što. Među njima je bila obitelj Paspalj, koja se skrasila u Novom Sadu. Jovanova kuća ostala je neoštećena.

 

Mladi arhitekt Ivo Žinić iz Marinbroda bio je dečko na svome mjestu i nema jedne loše riječi na njega, kaže nam tako isti Mile Paspalj, koji je vodio blago na ispašu na pašnjake nedaleko od Žinićeve rodne kuće. Nakon završetka školovanja vratio se u rodni kraj i oženio Nenu, medicinsku sestru. Kako je imao dva brata, otišao je kod Nene, jer je ona živjela samo s majkom. Tamo su dobili i djecu. On zbog rata nije mogao ostati na svojem ognjištu i morao je u progonstvo uključivši se aktivno u obranu Hrvatske. Među prvima je ušao u rodnu Glinu, no nije se vratio u kuću svoje punice u Teslinu ulicu, koja živi na zadnjem kućnom broju prije ulaska u Majske Poljane, već je zastao u Runjaninovoj.

 

Spavao kod prijatelja

 

Danas kaže da je kao i 2000 drugih obitelji dobio srpsku kuću na korištenje. Je li mu dodijeljena “kako mu je pao grah”, ili je sam bacio na nju oko kao istaknuti ratni veteran, HDZ-ovac i glavni inženjer za obnovu Banije, danas nije ni važno. Činjenica je da se uselio u kuću u koju se još nije uspjela uhvatiti ni prašina na namještaju kojom ju je opremio, pa napustio bivši vlasnik Jovan Paspalj.

 

Obitelj Paspalj snalazi se u Novom Sadu, Mira će ubrzo postati zamjenica direktora gradske ljekarne, a Jovan zapravo nikada nije prebolio Glinu

 

“Mislim da je on ubrzo poslije toga otišao u mirovinu. Čeznuo je za rodnim krajem, dolazio bi u Glinu, tu bi spavao kod jednog prijatelja, obišao bi rodbinu u Majskim Poljanama i onda bi se vratio u Srbiju. Nikad ga nisam čuo da je riječ progovorio o kući i prodaji, a nije na meni bilo da pitam. Znam samo da je odlučio ostati tamo zbog žene koja je dobila posao i djece koja su se dobro snašla”, kaže nam rođak Mile.

 

Zato je i odlučio prodati državi kuću. Iz APN-a su nam potvrdili da su mu isplatili 291.200 kuna, na temelju kupoprodajnog ugovora ovjerenog 31. prosinca 1999. godine. Odmah potom sa Žinićem potpisuju ugovor o najmu, te sada mora plaćati najam – 100 kuna mjesečno.

 

No, takav aranžman s državom ima samo do 2008. godine, te je od tada opet koristi besplatno, što znači da je u više od 25 godina državi platio oko 12.000 kuna najma.

 

Ljubazan čovjek

U to vrijeme Žinić je ravnatelj Uprave za integrirani regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja, koje tada dobiva na upravljanje kuću koju koristi. Žinić podnosi zahtjev da mu se ona daruje, na što ima pravo kao branitelj, no u imovinskoj karticu, sada kao župan, upisuje je “darovanom”, procjenjuje je na 280.000 kuna i taji naslijeđene kvadrate rodne kuće u Marinbrodu, na što također ukazuje 24 sata.

 

Jutarnji list doznao je da Žinić bespravno koristi i čitavo imanje svoje pokojne bake u mjestu Slana na području Petrinje, gdje je dopremio i bazen, iako su vlasnički odnosi neriješeni te na njega ima jednako pravo rođakinja Đurđa Išek.

 

Jovan Paspalj preminuo je u Novom Sadu u listopadu 2019. godine i tamo je pokopan. Mira ne živi više u njihovom stanu, susjed iz zgrade Radovan Mićin nam kaže da se stan već dugo iznajmljuje, a za Jovana kaže da je bio jako ljubazan čovjek.

 

“Ja nemam nekretnina, imam samo jednu trećinu nekretnine u roditeljskom vlasništvu. Ako mislite da župan nešto taji, da je napravljeno nešto protuzakonito i nemoralno, ja stojim iza svega”, govorio je u ponedjeljak popodne župan Žinić.

 

Izvor: Jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar