Talibani vraćaju javno kamenovanje žena na smrt

Talibani vraćaju javno kamenovanje žena na smrt

Najava Talibana da vraća kaznu javnog kamenovanja žena na smrt je omogućena šutnjom međunarodne zajednice, saopštile su grupe za ljudska prava. Safia Arefi, pravnica i šefica afganistanske organizacije za ljudska prava Women’s Window of Hope, rekla je da je ova objava osudila afganistanske žene na povratak u najmračnije dane vladavine Talibana 1990-ih.

“Ovom najavom talibanskog vođe, počelo je novo poglavlje privatnih kazni i još dubljeg ukopavanja afganistanskih žena u izolaciju”, kazala je Arefi.

“Sada nitko ne stoji pored njih da ih spasi od talibanskih kazni. Međunarodna zajednica je odlučila da šuti pred ovim kršenjima ženskih prava.” Talibanski vrhovni vođa, Hibatullah Akhundzada, najavio je tokom vikenda da će grupa početi provoditi svoje tumačenje šerijatskog zakona u Afganistanu, uključujući ponovno uvođenje javnog bičevanja i kamenovanja žena zbog preljuba.

U audio emitiranju na Radio televiziji Afganistana koju kontroliraju talibani, prošle subote, Akhundzada je rekao: “Bičevat ćemo žene… kamenovat ćemo ih u javnosti (zbog preljube). “Možete to nazvati kršenjem ženskih prava kada ih javno kamenujemo ili bičujemo zbog preljube jer su u suprotnosti s vašim demokratskim principima”, rekao je, dodajući: “Ali ja predstavljam Allaha, a vi predstavljate šejtana.”

On je ovaj potez opravdao kao nastavak talibanske borbe protiv zapadnih utjecaja. “Talibanski rad se nije završio preuzimanjem Kabula, tek je počeo”, rekao je on.

Vijest je dočekana s užasom, ali ne i iznenađenjem od strane afganistanskih grupa ženskih prava, koje kažu da je ukidanje svih preostalih prava i zaštite za 14 miliona žena i djevojčica u zemlji sada gotovo završeno. Sahar Fetrat, afganistanska istraživateljica u Human Rights Watch-u, rekla je: „Prije dvije godine nisu imali hrabrosti koju danas imaju da se zareknu da će žene kamenovati na smrt u javnosti; sada imaju.

“Oni su testirali svoju drakonsku politiku jednu po jednu, i došli su do ove tačke jer nema tko da ih smatra odgovornim za zlostavljanja. Preko tijela afganistanskih žena, talibani zahtijevaju i zapovijedaju moralnim i društvenim naredbama. Sve nas treba upozoriti da ako se ne zaustavi, dolazi sve više i više ovakvih odluka.”

Od preuzimanja vlasti, u augustu 2021., talibani su raspustili ustav Afganistana koji je podržavao Zapad i suspendirali postojeće krivične i kaznene zakone, zamijenivši ih njihovim rigidnim i fundamentalističkim tumačenjem šerijatskog prava. Zabranili su i advokatice i sutkinje, ciljajući mnoge od njih zbog njihovog rada pod prethodnom vladom.

Samira Hamidi, afganistanska aktivistica Amnesty Internationala, rekla je: „U posljednje dvije i po godine, talibani su demontirali institucije koje su pružale usluge afganistanskim ženama. „Međutim, njihova posljednja potvrda javnog kamenovanja žena na smrt je flagrantno kršenje međunarodnih zakona o ljudskim pravima, uključujući Cedaw (Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena).“

Hamidi je rekla da su afganistanske žene sada zapravo nemoćne da se brane od progona i nepravde. Samo u protekloj godini, suce koje su imenovali Talibani naredili su 417 javnih bičevanja i pogubljenja, navodi Afghan Witness, istraživačka grupa koja prati ljudska prava u Afganistanu. Od toga, njih 57 su bile žene.

Nedavno, u februaru, talibani su javno pogubili ljude na stadionima u provincijama Jawzjan i Ghazni. Militantna grupa je pozvala ljude da prisustvuju pogubljenjima i kaznama kao “lekciju”, ali je zabranila snimanje ili fotografiranje.

 

Foto: Ebrahim Noroozi/AP 

Izvor: federalna.ba/The Guardian

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar