• Tehnologija u službi očuvanja šuma: Pošumljavanje opožarenog područja dronovima
  • Tehnologija u službi očuvanja šuma: Pošumljavanje opožarenog područja dronovima

Tehnologija u službi očuvanja šuma: Pošumljavanje opožarenog područja dronovima

Samoklijajuće kuglice sa sjemenom hrasta lužnjaka, koje su izradili zaposlenici Telemacha Hrvatska, namijenjene su za pošumljavanje teško dostupnog opožarenog područja uz pomoć dronova

Zaštita i obnova okoliša te ulaganje u zajednicu temeljni su stupovi društveno odgovornog poslovanja ove kompanije s namjerom očuvanja okoliša provodi projekt obnavljanja devastiranih šumskih područja.

Posvećen cilju da korisnicima omogući usluge temeljene na najnaprednijim tehnologijama, kompanija se i kroz projekt pošumljavanja naslanja na napredna i inovativna tehnološka rješenja, u ovom slučaju ona koja omogućuju pošumljavanje iz zraka, uz pomoć dronova.

U sklopu projekta zaposlenici su u Grubišnom polju educirani o važnosti i značaju šuma za ekosustav te su ručno izradili kuglice sa sjemenom hrasta lužnjaka usmjerene u pošumljavanje 10.000 m2 opožarenog područja Oklaja u Šibensko-kninskoj županiji uz pomoć dronova.

„Naši zaposlenici, kao i naša kompanija, razumiju potrebe ulaganja u zajednicu, kao i potrebe zajedničkog rada na očuvanju okoliša, održivosti i očuvanju prirodnih ljepota Hrvatske. Ovim projektom želimo dati svoj doprinos obnovi devastiranih područja, da ih što prije obnovimo te potaknemo svijest o potrebi zaštite šuma. Šume se ne nazivaju bez razloga „plućima svijeta“ – njihovo je očuvanje i održavanje ključ pozitivnih promjena ekološke slike planeta Zemlje. Kao društvo i pojedinci svojim dijelom možemo u tome pomoći te su upravo ovakve aktivnosti ono u čemu ćemo kao društveno odgovorna kompanija ustrajati“, izjavila je Andrea Šalinović, CSR koordinatorica Telemacha Hrvatska.

Sijanje dronom značajno je djelotvornije od prirodnog proseca – u odnosu 10 posto sjemenki koje prirodnim putem proklijaju u biljke, ovim putem učinkovitost raste do čak 40 posto

Razlog tome dijelom je i u samom sastavu kuglice za sadnju, koji osim sjemenke biljke sadrži i omot od mase u kojoj ima gline, humusa, pijeska, gnojiva te sjemena trave, ali i čilija. Tako sjemenka, kad se izbaci dronovima iz zraka, može preživjeti do trenutka klijanja, a ovime ju se štiti od prirodnih uvjeta koji bi ju mogli uništiti, kao i od životinja koje bi ju mogle pojesti.

Pošumljavanjem se obnavljaju prirodne vrste šuma prisutne na određenom području te se podiže proizvodnja kisika, potiče se i oporavak cjelokupnog ekosustava vezanog za šumska područja. Time dolazi do povećanja bioraznolikosti kukaca, ptica i drugih životinja, čime se uništena područja obnavljaju puno brže nego što bi se obnovila bez ljudske intervencije.

Ovaj projekt u skladu uredbom Europske komisije prema kojoj je potrebno zasaditi najmanje tri milijarde stabala na području Europske unije kako bi se ostvarili ciljevi Zelenog plana.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar