Tehnologija uzgoja i tova rano izlučene janjadi

Tehnologija uzgoja i tova rano izlučene janjadi

Uzgoj odnosno tov rano izlučene janjadi može se provesti u široj proizvodnoj praksi na dva načina. Evo nekoliko detalja.

Odbićem janjadi od majke 24 sata nakon rođenja, odnosno odmah po posisanom kolostrumu, jedan je od načina ranog izlučivanja. Za ovakav tov postoje recepture zamjene za majčino mlijeko koje se daju u tekućem stanju putem duda. Ovim postupkom potrebno je uzgajati janjad do težine žive vage od preko 10 kilograma, a nakon toga tove se klasičnim janjećim koncentratom, – piše Agroklub.com

Drugi način je odbiće od majke u dobi od 14, 21 ili 28 dana starosti, kada se tove na suhom obroku određenog sastava. On je posebno zanimljiv zbog jednostavnosti u realizaciji u masovnom tovu, gdje nisu potrebna posebna ulaganja u izgradnju novih objekata i nabavu skupe opreme. Gospodarenje ovcama gdje se grla muze daju dobre šanse da se uspješno realizira uzgoj odbijene janjadi u dobi od tri do četiri tjedna, što je i predmet ovog tehnološkog postupka.

Privikavanje na koncentriranu hranidbu

Tijekom janjenja treba formirati grupe janjadi i ovaca po starosti, ukoliko to dozvoljava postojeća organizacija rada. Grupama starosti od 15 dana davati poseban koncentrat, u zasebnom boksu u koji ulaze bez majki i po želji se ponovo vraćaju majkama radi sisanja. U ovoj dobi mladi počnu konzumirati koncentrat u praškastom obliku.

Sastav koncentrirane smijese za fazu I (%)
Kukuruzno brašno 51,5
Brašno od lucerne 17
Sojina sačma 21
Riblje brašno 6
VAM* 2
Kreda 1
Sol 1
Koštano brašno 0,5

 

* Vitamini, aminokiseline, minerali
Davanje koncentrata u fazi privikavanja treba biti u malim koritima, odnosno dovoljno je jedno korito dužine 2 metra na 20 mladih. Ukoliko se ne raspolaže odgovarajućim hranilicama i vodopojilištima, potrebno ih je napraviti, najbolje od drveta ili metala. S obzirom na to da njihova izrada može predstavljati trošak, najlakše je napraviti limena korita širine 25 i dubine 15 cm u dužini 2 metra. Postavljaju se na nogare visine 20 cm, a iznad se stavi metalna šipka (u visini 15 cm) kako bi spriječila ulaženje nogama. Sa strana se fiksira po jedna duža šipka koja se ubada u zemlju kako bi spriječila prevrtanje korita.

Za 100 janjadi dovoljno je šest korita (pet za koncentrat i jedno za vodu), koja se dopunjuju s pražnjenjem, a svakih nekoliko dana treba ih čistiti od ostatka balege ili drugih primjesa. Voda mora biti stalno prisutna.

Odbijanje janjadi od majke obavit će se u razdoblju tri do četiri tjedna (Foto: Depositphotos/budabar)

Potreban prostor za smještaj janjadi u tovu je 0,4 m2 po grlu. Držanje organizirati u grupama po 100 komada, kako bi se izbjeglo nagomilavanje. Također, nužno je osigurati i prostirku, po mogućnosti piljevinu od 0,5 kg dnevno po grlu, osim ako je rešetkasti pod kada ona nije potrebna.

Odbijanje od majke obavit će se u razdoblju tri do četiri tjedna. Njihova prosječna porođajna težina iznosi tri kilograma. Dnevni prirast do odbića je 220 grama, što ukupno za 21 dan iznosi 7,8 kilograma.

Preporuka je da se izlučuje što teža janjad, odnosno s majkom će ostati i dalje ona koja nisu dostigla željenu težinu. Ovo treba koristiti i kao jednu od metoda u selekciji postojeće populacije ovaca. Ona koja su izlučena držat će se na ranije navedenom koncentratu 35 dana uz stalno prisustvo vode (faza I). Potrošnja koncentrata u ovoj fazi iznosit će 3,2 kilograma za kilogram prirasta. Dnevni prirast kretat će se u prosjeku oko 180 grama. Prema tome, janje sa 7,8 kg žive vage nakon 35 dana postići će težinu od 14,1 kg uz utrošak koncentrata od oko 20,16 kg po grlu.

II. faza tova

U drugoj fazi tova koja će trajati naredna dva mjeseca treba osigurati energetski manje vrijedan koncentrat u granuliranom obliku.

Sastav koncentrirane smjese za II. fazu (%)
Kukuruzno brašno 51,5
Brašno lucerne 22
Sojina sačma 22
VAM* 2
Kreda 1
Sol 1
Koštano brašno 0,5

Potrošnja u ovoj fazi će u prosjeku iznositi oko 4,8 kg za jedan kilogram prirasta, a dnevni prirast će se kretati oko 220 grama. Završna težina janjadi trebala bi biti oko 27,3 kg uz utrošak koncentrata od 63,36 kg. I ovdje se ne smije prekidati davanje koncentrata i vode.

Napomenimo još da će se u prvom tjednu privikavanja pojaviti stagnacija u prirastima, a kod neke janjadi i opadanje tjelesne težine. Međutim, to je jedini način da se životinje priviknu na novi izvor hrane.

Pojava proljeva je česta pojava u prijelaznim razdobljima. Najčešći uzročnici su patogene bakterije. Pojava mišićne distrofije je posljedica nedostatka vitamina E u hrani i nekih mikroelemenata. Ona napada najčešće mlada grla u dobi dva do tri tjedna starosti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar