Temelji slobode i zahvala braniteljima Rame

Temelji slobode i zahvala braniteljima Rame

Ovih dana kroz nastavu hrvatskog jezika govorilo se o mnogim epskim junacima srednjovjekovlja i time ih se poistovjetilo s vitezovima našeg doba, herojima i junacima. Ovo je čestitka svim braniteljima Rame. 

Temelj slobode

Temelj slobode i sigurnosti moje i svake osobe današnje slobodne Bosne i Hercegovine su branitelji. Branitelji predstavljaju ne samo vojnike na bojištu, već i simbol nacionalne povijesti, hrabrosti i predanosti. Oni su ti koji su stali u obranu svoga doma u najtežim trenutcima, bez obzira na njihove godine i nedostatak iskustva rukovanja oružjem. Hrabrost i ljubav prema domovini su ih vodili kroz sve nedaće tog vremena, a najviše vjera. Vjera u Boga, vjera u bolje sutra. Mnogi od njih nisu doživjeli to bolje sutra, već su hrabro pali, prolili svoju krv na ovoj svetoj zemlji i naposljetku dali svoje živote za moje, naše bolje sutra. Na današnji dan, 8.svibnja, obilježavamo i slavimo sve branitelje, a posebno one koji su položili svoje živote za našu svetu zemlju, našu Ramu.

Ne mogu napisati ovu zahvalu, a ne spomenuti Uzdol. Jedno malo selo u Rami gdje je ujutro 14. rujna 1993. godine zaustavljen život svih stanovnika tog sela. Tog kobnog jutra ubijen je 41 Hrvat, 29 nedužnih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Taj jedan dan,14. rujan, zavio je cijeli Uzdol u crnilo iz kojeg se dan danas pokušava izvući. Nedužna krv desetogodišnjeg Stjepana i njegove sestre Marije tekla je niz cestu nad Uzdolom. Pitam se kako su ubojice mogle to učiniti? Nitko ne zna pravi odgovor. Je li pripadnik HVO-a Josip Marić zaslužio biti krvnički ubijen na stubama svoje osnovne škole? Život mladića koji se vratio iz inozemstva kako bi branio svoju Ramu nikad nije trebao ovako završiti. Josip je samo jedan od vojnika koji je dao svoj život za našu budućnost, no njegova majka i dan danas, 31. godinu kasnije, priča s gorčinom i tugom u glasu o tom kobnom 14.rujnu. Stoga, hvala ti Josipe, hvala svim braniteljima koji su položili svoj život za sve nas. Njima ne mogu u oči reći hvala, ali se zato želim zahvaliti svim braniteljima koji su ovdje prisutni. Hvala vam što vašom hrabrošću i predanošću ja danas kročim ovom zemljom, što ste mi omogućili ono bolje sutra kojem ste se svi nadali. Vječna vam slava i hvala!

Metea Zadro

Moja zahvala branitelju

Došla je tama, progutala svjetlost, odnijela nadu. Podsjetila na ljudsku snagu, izdržljivost i hrabrost. Došao je rat. Mislim da ćemo pitati Boga zašto do kraja naših života i nikada nećemo razumjeti. Čak i ako sam Bog dođe ispred nas i kaže nam razlog, mislim da ga nećemo prihvatiti. Došla je tama i pokazala nam tko je imao dovoljno svjetlosti ugasiti je. Tko je imao dovoljno hrabrosti stati joj na put. Tko je imao snage postati heroj i branitelj. To ste bili Vi, Vi koji ste imali toliko ljubavi za našu domovinu i toliko hrabrosti da ostavite život zbog nje. Ali neke ljubavi su previše teške za podnijeti i s velikom ljubavi dolazi velika bol. Sa velikim gubitkom najveća bol od svih. Da Vas je ljubav mogla spasiti živjeli biste zauvijek. Jedino što Vam iz te ljubavi danas mogu poručiti, bilo bi jedno veliko hvala, jedno hvala koje govori bezbroj jezika i jedno hvala iz kojeg proizlazi bezbroj poruka. Put kojim ste hodali napravio je Bog. Put koji nije samo zemlja i trava, nego put koji je dao snagu koja je strahovito vladala svime. Znamo da nitko živ nije prešao svoj put a da mu se Bog nije približio, položio mu ruku na rame i pošao s njim u jedan čas. Naši heroji i branitelji su ostavili svoj cijeli život na tom putu, kako bi ga spremili za nas danas. Cijeli svoj život u kojem oni nisu bili samo heroji, nisu bili samo branitelji koji su osigurali našu budućnost i naš dom. Oni su bili ljudi. Neki od njih su bili djeca, a neki od njih su imali djecu. Imali su svoja imena, svoje osobnosti, svoje živote i nekome su značili. Vjerojatno su, svi od njih, bili prestrašeni do smrti. Ali stali su na put i odlučili vjerovati da ih je Bog stavio na pravu stranu i da su donijeli pravu odluku. Mi, odnosno ja, danas stajem na jednu stranu i upućujem im jedno hvala zbog vjerovanja u Boga, hvala zbog vjerovanja jednih u druge. Jedno hvala zbog prelaska preko straha i hvala za naše današnje živote. Bili ste slavni i ostali ste slavni. Jer slava je nagrada hrabrima. Tko u oluji rata brani domovinu on najveću slavu stječe, poginuo u boju ili iznio živu glavu. Mi smo danas ovdje zahvaljujući Vama. Zahvaljujući djelu koje ste učinili kojemu mi svi skupa ne bismo znali mudrošću domisliti.

Hvala Vam!

Ana Cvitanović

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar