Teroristi pomažu Amerikancima u ratu protiv Islamske države

Teroristi pomažu Amerikancima u ratu protiv Islamske države

Prijetnja koju predstavljaju irački džihadisti po svojoj vojnoj moći i financijskoj snazi veća je možda čak i od one koju predstavlja Al Kaida, ocijenili su najviši američki dužnosnici, i SAD je pronašao potporu na neočekivanoj strani.
Oružane snage Radničke stranke Kurdistana (PKK), koju je puna tri desetljeća Washington ustrajno osuđivao zbog potkopavanja turske države, objavile su kako su igrale ključnu ulogu u nastojanjima da se zaustave napredovanja iračkih militanata koja su bila povodom američkih zračnih udara.

"Taj će rat trajati dok ne uništimo Islamsku državu" kazao je Rojhat, borac PKK koji je nakon ranjavanja na bolničkom liječenju u Erbilu, glavnom gradu kurdske regije u Iraku.
Umiješanost PKK-a u sukob ima posljedice ne samo za suprostavljene kurdske frakcije koje nisu uspjele zaustaviti napredovanje džihadista nego i za Tursku, koja je PKK odavno stavila van zakona, te za međunarodnu zajednicu u kojoj ta stranka lobira za uklanjanje etikete terorističke organizacije.

Turski problem s Kurdima

Rojhat (33) treći je puta ranjen, ovaj puta u borbama za oslobađanje sjevernoiračkog grada Makmura iz ruku militanata Islamske države koje čak i al Kaida smatra preekstremnima. Prva dva puta bio je ranjen u sukobima za kurdsku neovisnost s turskim oružanim snagama u kojima je život izgubilo 40 tisuća ljudi od njegovih početaka 1984.
Uloga kurdskih boraca iz Turske pokazuje kako sada predstavljaju izazov za Ankaru koja ih još uvijek smatra teroristima ali je s druge strane ozbiljno ugrožena Islamskom državom koja je otela i drži u zatočeništvu desetke turskih državljana.
Zahvaljujući kurdskim borcima iz Turske stanovnici grada Makmura koji su pobjegli u strahu od masakra koji je prijetio čak i 60 kilometara udaljenom Erbilu sada se mogu vratiti kako bi vidjeli u kakvom su stanju njihovi domovi.
"Ovdje se ne radi samo o Makmuru: ovdje se radi o Kurdistanu", kazao je zapovjednik PKK snaga u Makhmuru Sadiq Goyi, sjedeći ispod slike zatočenog lidera PKK-a Abdullaha Ocalana.

Islamska država kao prijetnja za sve

Kurdi žive na u velikim graničnim područjima Sirije, Iraka, Turske i Iraka. "Islamska država predstavlja opasnost za sve pa se protiv njih moramo svagdje boriti".
Oružana sestrinska skupina PKK-a Jedinice narodne obrane (YPG) osvojila je područje na sjeveroistoku Sirije, gdje uspješno odbija napade militanata Islamske države koji su u Siriji proglasili kalifat.
Kad su militanti istjerali pešmerge u sjeverozapadnom dijelu Iraka borci YPG-a došli su iz Sirije i omogli evakuaciju tisuća jezida zaglavljenih u planinama s malo vode i hrane.
"Radnička stranka Kurdistana je za nas herojska", kaže 26-ogodišnji Husein, jedan od stotina jezida koji su sada na vojnoj obuci u logorima YPG-a u Siriji. Zapovjednici PKK-a kažu kako su svoje snage poslali i u gradove poput Kirkuka ili Džalavle, no odbili su otkriti njihov točan broj.
Turske snage sigurnosti tijekom 1990-ih počele su čistiti sela za koja se vjerovalo da skrivaju simpatizere PKK-a izgnavši pri tom tisuće Kurda od kojih su neki izbjegli u Irak u Makmur koji je sada jedan od kurdskih logora za obuku.
Zapovjednici PKK-a kažu kako je glavno oružje militanata sijanje straha. "Oni vode psihološki rat", kaže Goyi. "Islamska država nije tako moćna kao što se vjeruje". Turski dužnosnici svjesni su sudjelovanja boraca PKK-a u Iraku ali ne strahuju od otcjepljenja dijelova Turske s kurdskom većinom.
"Paradoksno je da se čini da je organizacija koju je EU proglasio terorističkom igrala tako značajnu ulogu", kazao je u Ankari diplomat koji nije želio biti imenovan. On smatra da je malo vjerojatno da će se način na koji EU tretira PKK promijeniti bez turskog pristanka.

(Hina)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar