• Teške borbe kod Mariupolja. Ruske trupe pokušavaju doći do Kijeva: “Čuju se uzbune i detonacije u daljini”
  • Teške borbe kod Mariupolja. Ruske trupe pokušavaju doći do Kijeva: “Čuju se uzbune i detonacije u daljini”

Teške borbe kod Mariupolja. Ruske trupe pokušavaju doći do Kijeva: “Čuju se uzbune i detonacije u daljini”

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u svoj 33. dan. Granatiranja se nastavljaju, a ukrajinske i ruske snage bore se za svaki grad. Ukrajina je spremna razgovarati o neutralnosti u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom, ali za to treba jamstva treće strane i potvrdu na referendumu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. Pregovarači iz Ukrajine i Rusije održat će novi krug pregovora o uspostavi prekida vatre u Istanbulu.

Ključni događaji

Ruske snage napustile su Slavutič, ukrajinski grad u kojemu žive radnici iz ugašene černobilske nuklearke

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da nije bilo značajnih promjena u raspoređivanju ruskih snaga  u posljednja 24 sata

Ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija povukla trupe koje su okruživale Kijev nakon što je pretrpjela značajne gubitke u svom najnovijem operativnom izvješću.

Ukrajinske snage navode da su spriječile pet napada ruskih snaga u regijama Donjeck i Lugansk

Francuska, Grčka i Turska pregovaraju o humanitarnom spašavanju 170.000 civila iz Mariupolja Ukrajina je spremna razgovarati o neutralnosti u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom, ali za to treba jamstva treće strane i potvrdu na referendumu

Pregovarači iz Ukrajine i Rusije održat će novi krug pregovora u Istanbulu

Tijek događaja

8:24 – Međunarodni odbor Crvenog križa  priopćio je da još uvijek nije u mogućnosti dopremiti bilo kakvu pomoć u opkoljeni Mariupolj, jer zahtijeva od Rusije i Ukrajine da jamče siguran prolaz. “Strane moraju biti jamci i imati dogovor da dopuštaju siguran prolaz. Moraju objaviti rutu i omogućiti dovoljno vremena ljudima da izađu”, rekao je glasnogovornik Matt Morris za BBC. “Trenutno nemamo tim koji može pristupiti”, dodao je.

8:13 – Ukrajinske službe za hitne slučajeve izvijestile su da se kuća u Kijevu zapalila kao posljedica palih krhotina s oborenog projektila tijekom noći. Požar je lokaliziran, javlja Guardian.

8:05 – Otpravnik poslova slovenskog veleposlanstva u Ukrajini Boštjan Lesjak doputovao je u nedjelju u Kijev i u ponedjeljak počinje s radom, objavila je slovenska vlada na Twitteru, nakon što se ambasada te zemlje preselila u Poljsku uslijed ruske invazije na Ukrajinu. “Grad je prazan, čuju se alarmi i detonacije u daljini, no život  za one koji su ostali u prijestolnici se odvija normalno”, kazao je nakon dolaska u ukrajinsku prijestolnicu Lesjak, uz objavu fotografija otpravnika poslova u prostorijama ambasade. Lesjak je potpukovnik slovenske vojske kojega je vlada premjestila u diplomatsku službu, te poslala u Kijev kao izraz moralne potpore ukrajinskoj vladi, nakon što se u ministarstvu vanjskih poslova nitko nije javio za tu misiju.

Premijer Janez Janša kazao je da će slovensko diplomatsko predstavništvo u Kijevu  u vrijeme izvanredne situacije u Ukrajini djelovati “s punim ovlastima” i odbio optužbe oporbe da je riječ o riskantnom potezu i da je u Ukrajinu poslao “oružano-diplomatsku misiju” na svoju ruku i bez podloge u zaklonu. Lesjak je prema navodima medija već djelovao kao civilni član promatračke misije OESS-a u Ukrajini, u regiji Donbas, od 2015. do 2019. godine. Slovenski veleposlanik u Ukrajini Tomaž Mencin koji se nakon početka ruske agresije na Ukrajinu povukao u mjesto Rzezsowa u Polsjkoj ondje  “nastavlja svoj rad”, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

7:55 – Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da nije bilo značajnih promjena u raspoređivanju ruskih snaga  u posljednja 24 sata. Kažu i da je nedostatak logistike koji je u tijeku, pojačan kontinuiranim nedostatkom zamaha i morala protiv ruske vojske, te agresivnim borbama Ukrajinaca. Dodaju da je Rusija najviše napredovala na jugu u blizini grada Mariupolja gdje se nastavljaju teške borbe dok Rusija pokušava zauzeti luku.

6:46 – Ukrajinske snage navode da su spriječile pet napada ruskih snaga u regijama Donjeck i Lugansk. Navode, i da njihove snage nastavljaju zadržavati ruske trupe s ciljem da preuzmu kontrolu nad ključnim cestama i naseljima u gradu Kijevu pokušavajući probiti ukrajinsku obranu sa sjeverozapada i istoka. U Donjecku i Lugansku ukrajinske snage uništile su dva tenka, jedno pješačko vozilo i automobil. Ruske snage pretrpjele su i žrtve. Također kažu da su zračne snage Ukrajine objavile su da su uništile 4 aviona, 1 helikopter i 2 bespilotna letjelica, javlja BBC koji nije mogao provjeriti ove tvrdnje.

6:30 – Ukrajina je spremna razgovarati o neutralnosti u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom, ali za to treba jamstva treće strane i potvrdu na referendumu, rekao je u nedjelju predsjednik Volodimir Zelenski te istaknuo da se ruska razaranja u Mariupolju ne mogu ni s čim usporediti. Ukrajinski predsjednik to je kazao u 90-minutnom obraćanju ruskim novinarima videopozivom, a nešto ranije ruska agencija za nadzor medija upozorila je ruske medije da se suzdrže od prenošenja intervjua.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar