Tesla prije 100 godina predvidio pametne telefone

Tesla prije 100 godina predvidio pametne telefone

Legendarni hrvatski znanstvenik i inovator Nikola Tesla bio je jedan od najznačajnijih znanstvenika i inovatora na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.
Svjetski je slavan po brojnim izumima i patentima u području elektrotehnike i radiotehnike, a posebice po primjeni izmjenične struje i radiokomunikaciji.
Svojim je istraživanjima prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici (rendgenske zrake, elektron, kozmičke zrake, akceleratori čestica), a predvidio je i brojne tehničke izume dvadesetog stoljeća (televizor, radar, moderne turbine, globalni sustav komunikacija).
Međutim, jedan od manje poznatih uređaja koje je predvidio je pametni telefon. Naime, Tesla je u intervjuu iz 1926. koji je dao Johnu B. Kennedyju izjavio: “Kad uvedemo bežični sustav, cijeli će se svijet pretvoriti u golemi mozak. Bit ćemo u stanju komunicirati jedni s drugim neovisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi bit će nevjerojatno jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu”.
Još jedna od stvari koje je Tesla u istom intervjuu predvidio je i da će muškarci postati inferiorni ženama.
“Ova borba za ravnopravnost spolova završit će novim poretkom u kojem će žena biti superiorna. Tu jednakost, a kasnije i superiornost, neće postići kroz plitku fizičku imitaciju već kroz buđenje intelekta žena”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar