Theresa May službeno proglašena premijerkom Velike Britanije

Theresa May službeno proglašena premijerkom Velike Britanije

Theresa May službeno je imenovana novom premijerkom Velike Britanije u Buckingham palači.

May će sada otići u britansku “Bijelu kuću” Downing Street gdje se nalazi službena rezidencija premijera. Očekuje se njeno obraćanje.

May je druga žena na funkciji premijera u povijesti Velike Britanije. Prva je bila Margaret Tatcher koja je pripadala istoj političkoj stranci kao May. Zvali su je “čelična dama”.

Već od sutra May čekaju brojni sastanci u Kabinetu. Na njoj je veliki pritisak da sve obavi kako treba u vezi sa izlaskom Velike Britanije iz EU, a analitičari očekuju da će ovo biti izuzetno težak period za Veliku Britaniju.

Nova premijerka morat će pregovarati s liderima političkih stranaka kako bi imala parlamentarnu većinu za formiranje vlade. Očekuje se da će na vodećim pozicijama ministarstva biti više žena. Također, morat će donijeti odluku o raspisivanju izbora.

May je pobijedila i u izboru za predsjednika Konzervativne stranke te je službeno izabrana na tu funkciju u ponedjeljak, te će u skladu s tim imati još obaveza.

Ona je naslijedila Davida Camerona koji je na poziciji premijera bio od 2010. godine. Tijekom tih godina, May je obavljala funkciju tajnice njegove vlade.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar