Tisuće bježe iz zaraćenog dijela Sudana, šef UN-a moli: “Pustite civile da pobjegnu i traže pomoć”

Tisuće bježe iz zaraćenog dijela Sudana, šef UN-a moli: “Pustite civile da pobjegnu i traže pomoć”

Tisuće civila napustile su glavni grad Kartum dok su se čule pucnjava i eksplozije. Velik broj je prešao u Čad kako bi pobjegao od borbi u zapadnoj regiji Darfur.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je zaraćene strane u Sudanu da poštuju primirje tijekom muslimanskog praznika kojim se obilježava kraj ramazana kako bi se omogućilo civilima da dođu do sigurnih područja, dok se suparničke snage bore u četvrtak već šesti dan.

Tisuće civila napustile su glavni grad Kartum dok su se čule pucnjava i eksplozije. Velik broj je prešao u Čad kako bi pobjegao od borbi u zapadnoj regiji Darfur.

Sjedinjene Države priopćile su da će poslati dodatne trupe u regiju u slučaju da odluče evakuirati svoje veleposlanstvo u Kartumu. Guterres i visoki dužnosnici iz SAD-a, Saudijske Arabije, Katara, Turske i Egipta pozvali su zapovjednika sudanske vojske generala Abdela Fataha al-Burhana na prestanak nasilja.

330 ubijenih civila

Više od 330 ljudi ubijeno je do sada u nasilnoj borbi za vlast koja je izbila prošlog vikenda između dvojice prethodno savezničkih čelnika sudanske vladajuće vojne hunte.

Najžešće bitke između vojske i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) bile su u i oko Kartuma, jednog od najvećih urbanih područja Afrike, i u Darfuru, koji je još uvijek obilježen dugim sukobom koji je završio prije tri godine.

Guterres je, obraćajući se novinarima nakon virtualnog sastanka s čelnicima Afričke unije, Arapske lige i drugih organizacija, rekao da “postoji snažan konsenzus oko osude tekućih borbi u Sudanu i poziva na prekid neprijateljstava kao neposredni prioritet”.

Pozivajući na trodnevni prekid vatre, rekao je da bi civilima zarobljenima u zonama sukoba trebalo dopustiti da pobjegnu i potraže liječničku pomoć, hranu i druge potrepštine. Sjedinjene Države podržale su prijedlog prekida vatre.

Burhan je rekao za Al Jazeeru da bi podržao primirje pod uvjetom da se građanima omogući slobodno kretanje, nešto što je RSF, po njegovim riječima, do sada spriječio.

Samo vojno rješenje

Rekao je i da trenutno ne vidi partnera za pregovore, te “nema druge opcije osim vojnog rješenja”.

Njegov suparnik, čelnik RSF-a general Mohamed Hamdan Dagalo, rekao je za Al Jazeeru da je spreman primijeniti trodnevno primirje tijekom Bajrama, koji označava kraj svetog muslimanskog mjeseca Ramazana i započet će u petak ili subotu.

Savez između njih dvojice uglavnom se održao od svrgavanja dugogodišnjeg moćnika Omara al-Bašira prije četiri godine, čija je vladavina dovela do toga da je Sudan postao međunarodna parija, država čija se politika ili zakoni smatraju nespojivim sa standardima “civiliziranog” svijeta, te je bila na američkom popisu terorista.

Najnovije nasilje potaknuto je neslaganjem oko međunarodno poduprtog plana o formiranju nove civilne vlade. Obje strane optužuju drugu za osujećivanje tranzicije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar