Tisuću migranata prešlo iz Srbije u Mađarsku

Tisuću migranata prešlo iz Srbije u Mađarsku

Oko tisuću migranata koji su tijekom vikenda iz Makedonije prešli u Srbiju uspjelo je sinoć ući u Mađarsku, javila je agencija France presse. U Mađarsku su ušli hodajući uz prugu koja ide uz granicu, u blizini sela Roszke. Mađarska policija prepratila ih je do obližnjeg centra za registraciju, piše HRT.hr.

Sjever Vojvodine čeka do sada najveći val migranata s Bliskog istoka, nakon što je u posljednja 24 sata u Srbiju iz Makedonije ušlo više od 8.000 ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Skupine ljudi, s malo prtljage i sve češće s malom djecom, koji u koloni hodaju ili se odmaraju u parkovima, prizor su u pograničnim gradovima i mjestima na sjeveru Vojvodine – u Subotici, Kanjiži, Bačkim Vinogradima i Horgošu. To su posljednje postaje prije njihova ilegalnog prelaska u Mađarsku, koji postaje sve teži zbog žičane ograde koju mađarska vojska podiže na granici dviju zemalja.

Izbjeglička kriza koja pogađa Europu ponovno je, kao i uvijek u kriznim stanjima, pokazala nedostatak zajedničke politike Europske unije.

Dok Austrija upozorava na nedostatak zajedničke strategije, Njemačka traži ravnomjerniju raspodjelu prihvata izbjeglica. A Francuska važnim smatra razlikovanje azilanata i izbjeglica.

SAD bi trebao primiti između pet i osam tisuća sirijskih izbjeglica sljedeće godine, objavio je glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova. Washington bi trebao na svoj teritorij primiti 'između tisuću i dvije tisuće sirijskih izbjeglica ove godine i između 5.000 i 8.000 sljedeće, 2016.', kazao je. Prema podacima UN-a broj sirijskih izbjeglica premašio je četiri milijuna. Najviše njih nalazi se u Turskoj i u Libanonu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar