Tko ima-njemu još

Tko ima-njemu još

Fond za zaštitu okoliša Hercegovačko neretvanske županije / kantona je krajem lipnja ove godine objavio listu odobrenih projekata koji će biti sufinancirani iz sredstava Fonda.

Radi se o natječaju za 2013. godinu koji je bio objavljen 23.11.2013. godine.

Prema Odluci o odabiru korisnika sredstava, prihvaćeno 68 prijava po pojedinim projektima koji će biti sufinancirani, kao i 2 prijave za projekte kojima će biti sufinancirana kamata.

Lista korisnika je šarolika. Među njima su na primjer, 5 osnovnih škola, 2  fakulteta, 3 župe, 3 medijska emitera,  brojne udruge, među njima i nogometni klub, skijaški klub, kulturno umjetnička društva, nekoliko javnih ali i nekoliko  privatnih  poduzeća

Iznosi koji su odobravani kreću se od 2.000 KM do 12.000 KM za sufinanciranje projekata, a dva projekta koji su odabrani za sufinanciranje kamata dobili su čak po 30.000 KM.

Aplikanti  iz Prozora – Rame su na listi onih koji su dobili najveće  iznose– dva su dobila po 12.000 KM za sufinanciranje projekta a jedan aplikant je dobio 30.000 KM za sufinanciranje kamata.

Korisnici iz Prozora – Rame kojima su odobreni projekti su slijedeći:

Kapčević doo – Projekt: „Zaštita okoliša proizvodnjom drvenog peleta iz otpadne drvene mase“  – 12.000 KM,

Jaklići B&B – Projekt: „Proizvodnje električne („zelene energije“) korištenjem sunčeva zračenja i očuvanjem poboljšanja zraka i zaštita ozonskog omotača smanjenjem emitiranja plina CO2 u zemljišnu atmosferu“ – 12.000 KM,

SOLIK doo Prozor – Rama, Projekt: „Subvencioniranje kamata po korištenim sredstvima pri izgradnji solarne fotonaponske elektrane Prozor kao doprinos očuvanju poboljšanju kvalitete zraka i zaštita ozonskog omotača smanjenjem emitiranja plina CO2  u zemljinu atmosferu „ – iznos 30.000 KM.

Jedan aplikant je bio iz Prozora i on je dobio manji iznos sredstava :

Poljoprivredno udruženje PUP Prozor – Projekt: „Sanacija devastiranog područja i očuvanje biodiverziteta na planinskom reonu Goraće“ – iznos 6.500 KM,

Vidljivo je da su u slučaju općine Prozor – Rama projekti odobravani uglavnom onima koji već imaju, kako je to postalo praksom od strane Fonda za zaštitu okoliša HNŽ/K.

Još samo da uvedu nagrade za bombastične naslove. U svakom slučaju, više ne moramo brinuti ni za ozonski omotač, ni za slične ekološke probleme koje muče ostatak svijeta.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing