Tko ima pravo na novčanu pomoć u iznosu od 5 KM za mjesec proveden u Oružanim snagama BiH (HVO, ABiH i VRS)

Tko ima pravo na novčanu pomoć u iznosu od 5 KM za mjesec proveden u Oružanim snagama BiH (HVO, ABiH i VRS)

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na sjednici održanoj 31. svibnja 2021. donijela je Izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji. Nakon objave vijesti o tome na društvenim mrežama pojavili su se dosta loši i neugodni komentari na ovaj zakon.

Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenog branitelja i člana obitelji umrlog razvojačenog branitelja u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama BiH pod ovim uvjetima:

Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu u iznosu 5 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama BiH može ostvariti razvojačeni branitelj koji ima navršenih 55 godina života do navršenih 57 godina života, pod slijedećim uvjetima:

  1. da je bio pripadnik Oružanih snaga BiH u trajanju od najmanje 18 mjeseci, (90 KM)
  2. da je prijavljen kao neuposlena osoba kod nadležne službe za zapošljavanje, i to:
  • najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava u prvoj godini primjene ovih izmjena i dopuna Zakona,
  • najmanje 24 mjeseca po navršenoj prvoj godini primjene ovih izmjena i dopuna Zakona.
  1. da ima prebivalište na području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona,
  2. da ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50% minimalne mirovine isplaćene u Federaciji BiH za mjesec prosinac 2020.godine. (191 KM)

Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu u iznosu 5 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama BiH može ostvariti supruga/suprug umrlog razvojačenog branitelja koja/koji ima navršenih 55 godina života do navršenih 57 godina života, uz ispunjenje uvjeta iz točaka b), c) i d) stavka (1), dok se uvjet iz točke a) odnosi na umrlog supružnika.

Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu imaju djeca bez oba roditelja koja pohađaju redovito osnovno/srednjoškolsko obrazovanje do konca pohađanja redovitog srednjoškolskog obrazovanja, kada zahtjev za ostvarivanje prava podnesu:
  1. Nakon smrti roditelja korisnika navedenog prava,
  2. Nakon smrti roditelja koji je u trenutku smrti ispunjavao uvjete iz točaka a), c) i d) stavka (1) ovog članka.
  • Vlada Županije će šestomjesečno donositi akt kojim se utvrđuje koeficijent za obračun i iznos novčane egzistencijalne naknade sukladno osiguranim sredstvima za proračunsku godinu za ovu namjenu.

„Branitelji nisu ništa uvjetovali kad su odlazili u rat, već su ponudili svoj život radi obrane domovine. Podržala sam  ove Izmjene i dopune Zakona sa stidom i sramom prema našim braniteljima, jer nisam mogla biti protiv, makar i za taj minimalni iznos, ali neka je stid Predlagača to jest Vladu i Ministarstvo branitelja HNŽ-a da su tako nešto uopće uputili zastupnicima. Na žalost, tako je u svim županijama,  mi smo čak zadnja županija koja je i to donijela“, kazala je za Ramski vjesnik Marija Bešker.

 

Prijedlog Zakona izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar