Tko je Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore: Nije se ranije bavio politikom

Tko je Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore: Nije se ranije bavio politikom

Milatović je rođen 1986. godine i nije imao priliku da se bavi politikom. Došao je iz bankarskog sektora, a školovao se i u SAD-u.

Jakov Milatović izabran je za novog predsjednika Crne Gore, nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio dosadašnjeg predsjednika Milu Đukanovića.

Milatović je i danas prilikom glasanja rekao da je siguran u svoju pobjedu i da je jedino pitanje kolika će biti razlika između njega i kandidata Demokratske partije socijalista. Poručio je i da će njegova pobjeda značiti “poraz prethodnog režima, koji je upravljao Crnom Gorom 30 godina”.

Milatović je rođen 1986. godine i nije imao priliku da se bavi politikom. Došao je iz bankarskog sektora, a školovao se i u SAD-u.

Osnovne studije iz oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Proveo je jednu akademsku godinu na Državnom univerzitetu Ilinoisa kao američki stipendista, jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (VU Vien) kao stipendista Vlade Austrije, jedne akademske godine na Univerzitetu Sapienza u Rimu (La Sapienza) kao stipendista EU.

Radio je u nekoliko poznatih banaka u regiji, ali i Evropi, a posebno je interesantno da je od 2014. godine radio u Evropskoj banci za obnovu i razvoj i to u timu za ekonomsku i političku analizu. Tokom 2018. godine unaprijeđen je u glavnog ekonomistu sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu.

Iskustva i usavršavanja sticao je i u okviru njemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih.

Autor je više stručnih radova i koautor je dvije knjige

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice.

Kako navode mediji, on je u predsjedničku trku ušao silom prilika.

Predsjedništvo Pokreta Evropa sad krajem januara izabralo je svog lidera Milojka Spajića kao predsjedničkog kandidata.

Spajić je, kao i Milatović, bivši ministar, a “Evropa sad” je bio naziv njihovog ekonomskog programa. Kasnije su formirali pokret istog imena, a koji je bio najveći pobjednik lokalnih izbora 2022. godine.

Zbog problema oko prebivališta i dvojnog državljanstva Državna izborna komisija (DIK) odbila je Spajićevu kandidaturu za predsjednika Crne Gore, pa se kandidovao Milatović.

Izvor: Oslobođenje

 

 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar