Tko je kriv što pacijenti čekaju

Tko je kriv što pacijenti čekaju

Godinama pacijentima u mostarskoj Sveučilišnoj kliničkoj bolnici problem predstavljaju liste čekanja. Bez obzira radilo se o rutinskim pregledima, slanju na dodatne pretrage ili o preventivnim pregledima, pacijenti moraju čekati ili se odlučiti na preglede u privatnim ordinacijama. To ne bi ni bio problem da se sa zdravstvenom knjižicom, barem za neke tretmane, može otići kod privatnika na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja kako je to slučaj u nekim drugim županijama.

Pacijenti iz Središnje Bosne mogu u Mostaru u privatnim klinikama liječiti besplatno dok Mostarci to ne mogu

Najsvježiji primjer su pritužbe pacijentica koje su se obratile našoj redakciji žaleći se kako su preduge liste čekanja na preventivni pregled dojke. ”Kako da znam jesam li onkološki pacijent ili nisam kad ne mogu obaviti redovan pregled u bolnici. Što to znači? Da odem prvo privatno saznati jesam li onkološki pacijent, možda bi onda dobila termin za pregled dojke u bolnici”, kazala je za portala Bljesak. Info čitateljica kojoj nedavno na Odjelu radiologije SKB Mostar nisu dozvolili da se naruči na redovan pregled UZV dojke, kao razlog naveli su da nije onkološki pacijent.

Unatoč opremi ZZO HNŽ ne želi suradnju S druge strane, pojedine privatne klinike, unatoč opremi i uvjetima za kvalitetne preglede, ne mogu naći zajednički jezik sa Zavodom i olakšati život pacijentima.

”Raspolažemo s resursima koji su na razini rijetko koje ustanove: sedam specijalista radiologa, devet inženjera radiologije i dva mamografa. Nažalost u ove dvije godine nismo snimili i nije nam upućena niti jedna procedura iz Programa za rano otkrivanje karcinoma dojke u HNŽ-u”, kazali su za Bljesak.info iz Poliklinike Vitalis.

Ova poliklinika je prije dvije godine zaključila i potpisala ugovor iz programa Vlade HNŽ-a, Ministarstva zdravstva HNŽ-a i ZZO HNŽ-a za rano otkrivanje karcinoma dojke

Za sudjelovanje u ovom Projektu morali su izvršiti neke preduvjete kao što su edukacija inženjera, nabavka software-a itd, što su i učinili. No, i dalje su bez njegove realizacije. ”Događaju se stvari koje su mi posebno neshvatljive. Jednostavno, naša ustanova može dostaviti sve te ugovore a odgovor zašto ne snimamo moraju se tražiti od ostalih sudionika, odnosno onoga tko je raspisao program i koga se pita”, poručili su.

Program ranog otkrivanja raka dojke u HNŽ-u započeo je 2019. godine kojim je trebalo obuhvatiti sve žene od 45-69 godina bez obzira na status zdravstvenog osiguranja. U prvoj fazi (2019. do 2020.) planiranim odzivom trebalo je biti obuhvaćeno oko 19.500 žena. ”Program ranog otkrivanja raka dojke u HNŽ/K otpočeo je u 9 mjesecu 2019. godine na pilot lokacijama DZ Konjic i SKB Mostar kada je pozvano 500 žena i odaziv je bio izuzetno dobar (oko 80% žena se odazvalo). U razdoblju siječanj  -svibanj 2020., kreirano  je 4383 pozivnica od kojih se u prosjeku, ovisno od Grad/općine odzvalo oko 50 % žena, od toga 42 žena je bilo s ustanovljenim promjenama na dojkama od kojih je kod 7 žena utvrđen karcinom.

Nakon početka pandemije, Program je zaustavljen i isti je ponovno otpočeo u drugoj polovici sječenja 2022. godine te je poslano 8946 pozivnica, od kojih je trenutno zakazanih termina za  6716 žena.

Kod pregledanih žena u  32 su uočene promjene na dojkama

Iako skoro sve osobe ženske populacije u Poliklinici Vitalis mogu se na poziv ovog screening programa snimati bez uputnice, do ove realizacije nije nikad došlo, i ne dolazi iz Vlade HNŽ poručuju kako ”samo jedan karcinom koji se navrijeme otkrije, opravdava provedbu Programa, jer se 90 % oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju, te upozoriti na sve alarmantnije stanje kod obolijevanja od te bolesti”. Iako osiguranici ZZO-ova drugih županija koriste usluge Poliklinike Vitalis, nažalost ZZO HNŽ još uvijek nije iskazao tu želju.

”Nažalost do sada nismo osjetili da postoji iskazana želja od strane ZZO HNŽ-a za mogućnošću korištenja usluga Poliklinike Vitalis, ali mi nećemo odustati od toga jer smo već u nekoliko navrata putem naših dopisa odbijani. I dalje ćemo pokušavati i upravo se spremamo na jedno ljudsko, profesionalno i moralno sučeljavanje da jednostavno dobijemo argumente zašto NE ili zašto DA da sklopimo ugovor i sa ZZO HNŽ-a”, kazali su iz Poliklinike Vitalis. Ne ističu zbog svega toga ipak ne žele upirati prstom i kriviti nekoga.

”Možda nismo podastrijeti dovoljno informacija, možda sam ZZO HNŽ-a i Ministarstvo zdravstva HNŽ-a ne znaju s kakvim resursima, kadrovima i opremom raspolaže naša ustanova, iako smo sasvim sigurni da je Poliklinika Vitalis kadrovski i tehnički zadovoljila sve kriterije da možemo potpisati ugovore sa ZZO, a u prilog tome idu i županije s kojima smo već sklopili ugovore”, kazali su za Bljesak.info.

Ugovori s mnogima osim sa ZZO HNŽ-a

Do sada Poliklinike Vitalis ima Ugovor o pružanju usluga magnetne rezonance sklopljen sa ZZO Srednjobosanskog kantona sklopljen 20.12.2021. na period od 12 mjeseci u sklopu kojega pacijenti s područja Srednjobosanske županije mogu uslugu magnetne rezonance dobiti putem ZZO-a.

Također, Ugovor o pružanju usluga magnetne rezonance, MSCT dijagnostike i vaskularne kirurgije sklopljen je i sa ZZO Unsko-sanskog kantona 18.05.2022. na razdoblje od 12 mjeseci u sklopu kojega pacijenti s područja ove županije mogu obavljati dijagnostiku magnetne rezonance i MSCT dijagnostike, kao i operativne zahvate tercijarne razine iz vaskularne kirurgije Ugovor s Fondom solidarnosti FBiH, s kojim imaju dugogodišnju suradnju, sklopljen je 18.03.2022. na razdoblje od 12 mjeseci u sklopu kojega pacijenti iz čitave FBiH mogu koristiti usluge interventne kardiologije odnosno elektrofiziološkog ispitivanja srca s radiofrekventnom ablacijom, a kako navode na korak su potpisivanja Ugovora i sa Zavodom Bosansko-podrinjske županije, te također imaju i upućene prijedloge za suradnju jednog od najsofisticiranijih i najmodernijih dijagnostičkih aparata – PET/CT.

”Za PET/CT aparat smo sigurni da ćemo početi sa snimanjima 01.08.2022., aparat je trenutno u našoj ustanovi u fazi instalacije, a naša ustanova ima spreman i educiran kadar za ovakvu vrstu snimanja koja se do sada radila u inozemnim centrima”, kazali su za Bljesak.info. I dok Vlada HNŽ i Ministarstvo zdravstva HNŽ-a  porukom ”rana detekcija spašava život” poziva žene da se na preventivni pregled raka dojke, Poliklinike Vitalis unatoč unatoč opremi i uvjetima za kvalitetne preglede ostaje postrani kad je u pitanju ovaj projekt, a pacijenti na čekanju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar