Tko je prekrižio općinu Prozor-Ramu s popisa općina u Federaciji?

Tko je prekrižio općinu Prozor-Ramu s popisa općina u Federaciji?

Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević reagirao je nakon objave  Odluke Vlade Federacije BiH o raspodjeli 11 milijuna i 200 tisuća KM na 56 općina i gradova za borbu protiv pandemije kooronavirusa među kojima nema općine Prozor-Rama. Suvremena demokracija ne poznaje ovakve vrste diskriminacije u ovakvim i sličnim okolnostima. Reagirale su i druge općine koje su izostavljene iz ove raspodjele. Očekuje li se smjena predsjednika Vlade Federacija BiH Fadila Novalića? 

U vremenima kada  se pojave različite nepogode i to na epidemiološkom ili pandemijskom obliku državna vlast izrazito funkcionira na principu supsidijarnosti jer lokalna vlast sama ne može rješavati pojavni problem.

Međutim, u pandemiji izazvanoj koronavirusom općina Prozor-Rama je ostavljena izvan sustava kada je u pitanju potpora s viših razina vlasti. A više razine vlasti u ovoj državi čine, između ostalih, brojni ministri, zamjenici, zastupnici… HDZ-a BiH.

Do sada je općina Prozor – Rama od tih viših razina dobila mizerne količine zaštitne opreme, i to sa velikim kašnjenjem, tek na pismeno upućeni zahtjev.

Međutim, najnovije izostavljanje Rame sa popisa općina kojima federalna Vlada namjerava dodijeliti sredstva je najdrastičniji vid zanemarivanja ovog naroda i njegovih potreba.

Federalna vlada je raspodijelila 11 milijuna i 200 tisuća KM na 56 općina i gradova. Od tih milijuna općina Prozor-Rama nije dobila ni feniga.

Netko je zasigurno rekao: Imaju oni novca! Zna se i tko. Ali taj neće reći da novac za koji se Rama izborila i koji nedvojbeno pripada Rami jeste novac za konačno rješavanje brojnih zaostalosti koji su godinama nepravedno obilježavali ovu općinu.

Netko je prekrižio ime Rame na popisu općina za potporu borbi protiv koronavirusa. Nitko nije objavio kriterije, nitko nije pojasnio ništa. Samo je prekrižio nepodobne.

Pored ovog pitanja žitelji ove općine pitaju se gdje su silni državni službenici iz ove općine? Gdje su zastupnici i državni ministar? Gdje su dobro plaćeni činovnici iz mostarskih i sarajevskih ureda? Što su konkretno učinili da i ova općina dobije nešto i mimo pandemije, a pogotovo sada? Jesu li zaboravili odakle su ili im Rama služi samo za uzvikivanje parola i hvalisanja o krajoliku?

Ili su baš oni sudjelovali u precrtavanju imena Prozora – Rame sa najnovije liste općina kojima pripadaju sredstva za borbu protiv koronavirusa?

Žitelji Rame pitaju se još jedno: Je li ova općina izostavljena zato što se njen načelnik ne povinuje pred samoprozvanim moćnicima, što ne prati lošu politiku koju (kao u ime hrvatskog naroda u BiH, a zapravo potpuno suprotno) vodi Dragan Čović? 

Zaključak je jednostavan:

Da, to je zato što se općina Prozor-Rama ne da pokoriti lažnim prorocima iz Mostara i Sarajeva. Bori se svim silama sama da se ne pokori ni koronavirusu.

Narod je najbolji kroničar i pamtit će sve ove činjenice i znat će pravo vrijeme kad će nagraditi ili kazniti borce za Ramu i one koji peru ruke kao Pilat.

Načelnik općine Prozor-Rama

dr. Jozo Ivančević

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar