I to je BiH: Za godinu dana zaradio 6,8 milijuna KM

I to je BiH: Za godinu dana zaradio 6,8 milijuna KM

Da budemo još precizniji, običnom čovjeku trebalo bi preko 55 godina mukotrpnog rada da bi zaradio samo jednu mjesečnu plaću rekordera s prošlogodišnje liste

Trgovac iz Banja luke zaradio je prošle godine 6,79 milijuna konvertibilnih maraka i tako postao apsolutni rekorder kada su oporezovani dohoci za 2016. godinu u pitanju u Republici Srpskoj. Na drugom mjestu, ali po iznosu daleko ispod, je njegov sugrađanin, koji je Poreznoj upravi RS (PU RS) prijavio dohodak od 1,63 milijuna maraka, a koji je ostvario kroz kapitalni dobitak.

Treći po visini je dohodak prijavljen u oblasti samostalne djelatnosti hotela i restorana sa 1,55 milijuna KM, a u pitanju je također žitelj najvećeg grada u RS. Banjalučani na ovoj impresivnoj listi “drže” prvih pet mjesta, sedmo i deveto. Kada se sve zbroji zaradili su za godinu dana preko 14 milijuna maraka. Na preostala tri mjesta se nalaze dohoci prijavljeni u Bijeljini (1,04 milijuna KM) te dva u Laktašima, a koji su ispod milijun maraka. Točnije, jedan od 965.724 KM stečen od kapitalne dobiti i dohodak od 745.427 zarađen od proizvodnje kruha, peciva, tjestenine i kolača, pišu Nezavisne.com

A da je riječ o zaista velikim ciframa, najbolje ilustrira podatak da je najveći prijavljeni dohodak za 2015. godinu iznosio 3,41 milijun maraka, dakle duplo manje od prošlogodišnjeg. Ukoliko bismo, primjera radi, najveći prijavljeni iznos podijelili na 12 mjeseci, računica pokazuje kako bi njegova plaća na mjesečnom nivou bila oko 560.000 maraka. Kada se taj iznos podijeli sa 840 maraka, koliko iznosi prosječna plaća radnika u Republici Srpskoj, zaključak je da ova osoba za mjesec dana zaradi onoliko novca koliko radnik ne može da zaradi ni za 670 mjeseci.

Da budemo još precizniji, običnom čovjeku trebalo bi preko 55 godina mukotrpnog rada da bi zaradio samo jednu mjesečnu plaću rekordera s prošlogodišnje liste. Iz Gospodarske komore Republike Srpske poručuju kako se stvari ne mogu generalizirati te da su u pitanju pojedinačni slučajevi. “Nažalost, ove dohotke ne može ostvariti ni većina naših proizvodnih poduzeća”, kazao je Vladimir Blagojević, glasnogovornik Komore. U PU RS su kazali kako su zičke osobe koje su u poreznoj godini ostvarila dohodak od osobnih primanja, samostalne djelatnosti, autorskih prava i prava industrijske svojine, kapitala, odnosno od izdavanja u zakup pokretne i nepokretne imovine, dividendi i udjela u dobiti, te kapitalnih dobitaka bila dužna da do 31. ožujka ove godine za prethodnu podnesu godišnju poreznu prijavu za porez na dohodak. Godišnju prijavu za porez na dohodak nisu dužne podnijeti zičke osobe koje su u poreznoj godini ostvarile samo dohodak od osobnih primanja iz radnog odnosa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar