Tonči Stipanović donio još jednu medalju Hrvatskoj na Olimpijskim igrama

Tonči Stipanović donio još jednu medalju Hrvatskoj na Olimpijskim igrama

Tonči Stipanović je osvojio svoju drugu olimpijsku medalju, drugo srebro u klasi laser nakon što je odjedrio izvanredan plov za medalje na regatnom polju Enoshima. Fenomenalni Splićanin je u posljednjoj stranici nadmašio konkurente, Norvežanina Hermanna Tomasgaarda i Cipranina Pavlosa Kontidesa, te kroz cilj prošao četvrti, što je bilo dovoljno da bi s 3. skočio na 2. mjesto ukupnog poretka. Za Hrvatsku je to sedma medalja na Igrama u Tokiju, samo tri manje od rekordnih Igara u Brazilu prije pet godina.

Olimpijsko zlato još je ranije osigurao Australac Matt Wearn, Tonči je opet srebrni kao u Rio de Janeiru, a bronca pripada Tomasgaardu, dok je Kontides završio na najgorem, 4. mjestu. Bila je to doslovno napeta, dramatična borba, gdje se Tonči dizao i spuštao u poretku. Nakon drugog okreta je čak pao na četvrto mjesto, u virtualnom poretku ispred se ubacio Nijemac Philipp Bühl. Sredinom regate nije izgledalo da bi mogao do srebra, Tomasgaard je imao sve pod kontrolom, ali 35-godišnji Splićanin je sačuvao mirnoću.

Njegova rutina je došla do izražaja nakon treće oznake, kad je vjetar išao u krmu, a tu je cijelu regatu, ovih sedam dana bio najbolji

Tako je bilo i sada, krenuo je njegov sprint s 8. mjesta prema vrhu, prestigao je Tomasgaarda i još dvojicu jedriličara. Još bolje za njega, između njega i Norvežanina ubacili su se Jeemin Ha i Kontides. Bronca prije početka posljednjeg plova pretvorila se u srebro, ponovio je fantastičan doseg otprije pet godina. Čudo jedno, njegov najbolji rezultat od Rio de Janeira na bilo kojoj regati, ako ne računamo prvenstvo Hrvatske.

– Jako teška regata, prepuna izazova – rekao je dvostruki srebrni olimpijac. – Imao sam jako dobar start, ali onda sam počeo gubiti na brzini, padao sam u poretku. Niz prvu krmu sam bio loš, pokušao sam u jednom trenutku jedriti desnom stranom, što nije bilo dobro.

Shvatio je da ne smije srljati i gubiti glavu, da se ne smije opterećivati što rade drugi i kakav je poredak. Za takvo nešto nije bilo vremena

– Ostao sam koncentriran na svoje jedrenje, kad smo okrenuli na trećoj oznaci, rekao sam „to je to“, otišao sam u lijevu stranu, bio sam miran i vidio da je sve u najboljem redu.

Probio se na 4. mjesto, shvatio da je srebrni i počeo je od sreće lupati rukom po brodu. Drugi put srebrni na Igrama.

– Bilo je dosta zahtjevno, valovi sa svih strana. Teško za donijeti odluku što i kako jedriti, pokušavao sam kroz grupu. Ovaj vjetar do sada nismo imali. Francuz i Nijemac su prvi odabrali lijevu stranu i uspjeli, shvatio sam da je Bühl opasan i da može biti prijetnja za medalju. Odjednom sam morao i njega gledati, ali najvažnije bilo misliti na sebe, što ja radim.

Lani je u Melbourneu prekinuo četverogodišnju sušu broncom na Svjetskom prvenstvu, a bilo je jednako uzbudljivo kao i u Enoshimi

Tada je iz pozadine nadoknadio minus od devet bodova u posljednjoj regati, uz naglasak da se na svim ostalim regatama jedri po drugačijem sustavu. Nije bilo plova za medalje. Kad je prošao kroz cilj, zbrajao je s trenerom Jozom Jakelićem brod za brodom i onda je uslijedila erupcija, prestigao je Jean-Baptistea Bernaza i Elliota Hansona.

Poredak: 1. Matt Wearn (Australija) 53, 2. Tonči Stipanović (Hrvatska) 82, 3. Hermann Tomasgaard (Norveška) 85, 4. Kontides (Cipar) 88, 5. Bühl (Njemačka) 91, 6. Bernaz (Francuska) 92, 7. Ha (Južna Koreja) 98, 8. Scheidt (Brazil) 104, 9. Tapper (Finska) 109, 10. Meech (Novi Zeland) 109.

/Izvor: Jutarnji list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar