TOPIĆ NA EKONOMSKOM FORUMU U POLJSKOJ: Europa se zastidjela majke

TOPIĆ NA EKONOMSKOM FORUMU U POLJSKOJ: Europa se zastidjela majke

Predsjednik HKD Napredak – mons. prof. dr. Franjo Topić sudjelovao je na Ekonomskom forumu u Krynici u Poljskoj, a koji je održan pod visokim pokroviteljstvom Parlamenta Republike Poljske, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Godišnji gospodarski forum u Krynici, kojeg još zovu i ”Istočni Davos”, počeo je raspravom o mogućim scenarijima razvoja Europe. Predsjednik Napretka govorio je na panelu pod radnim nazivom ‘’Europa Karpata – baština mnogih kultura – uloga kršćanstva u oblikovanju suvremenog lica Europe”.

U uvodu svog izlaganja kratko je podsjetio kako je Europa naprosto nezamisliva bez kršćanskih korijena što se vidi u svemu životu, te naglasio kako je obilježje današnje Europe pretjerani individualizam, gdje se kroz ideologiju ljudskih prava uzdiže pojedinac do mjere svega, često i mimo ostalih ljudi i često kao takmac samome Bogu.

Često izgleda da se danas zaboravljaju kršćanski korijeni Europe, od toga da se u njezinu ustavu nije spomenuo Bog ni kršćanstvo, rekao bi poznati slovenski književnik Ivan Cankar, „zastidjeli se majke“. Jedna od karakteristika Europe je indiferentnost. Danas, otprilike jedna trećina Europljana su kulturološki religiozni, ali ne prihvaćaju vjeru kao smjernicu za bitna životna pitanja, posebno ne za moralna pitanja, rekao je Topić .

Druga karakteristika današnjeg Europljanina je veliki konzumerizam i neprestana trka za većim životnim standardom i materijalnim statusom. Kada čovjek ima puno materijalnih dobara čini mu se kako mu duhovna dobra i ne trebaju. I religije ne nalaze pravi odgovor pretjeranom konzumerizmu – istaknuo je dr. Topić.

Na upit prof. Topiću što radi HKD Napredak, on je posebno istaknuo da Napredak uz veliki rad, i uistinu brojne kulturne manifestacije, realizira ekumenizam i dijalog života. U mnogim Napretkovim organizacijama i manifestacijama sudjeluju i pripadnici drugih naroda koji žive u BiH. Naglasio je činjenicu kako se nije dogodilo da netko od pripadnika drugih naroda i vjerskih zajednica neće nastupati za Napredak, bilo na koncertima, izložbama, šahu ili nogometu.

Na kraju svog obraćanja prof. Topić se nadovezao na moto ove godine koja je proglašena godinom kulturnog nasljeđa: Gdje prošlost susreće budućnost, rekavši da bez poznavanja i uvažanja prošlosti pojedinac ni zajednica ne mogu graditi ni dobru budućnost.

Predsjednik Napretka govorio je na panelu pod radnim nazivom ”Europa Karpata – Uloga kršćanstva u oblikovanju suvremenog lica Europe”. Uz dr. Topića, na ovom panelu sudjelovali su i Csaba Kiss (Madžarska), izvanredni profesor na Odsjeku za madžarske studije Sveučilišta u Varšavi, Zbigniew Krysiak (Poljska), predsjednik Instituta ”Schuman’s Thought” iz Poljske, Zbigniew Stankiewicz (Latvija), nadbiskup Rimokatoličke nadbiskupije u Rigi, Lorinc Nacsa (Madžarska), član Narodne skupštine Madžarske, Matyas Zrno (Češka Republika), programski direktor Civilnog instituta iz Češke te Pavol Macala (Slovačka), član upravnog odbora znanstvene udruge ”Personalism” iz Slovačke. Moderator ovog panela bio je Maciej Szymanowski, savjetnik predsjednika Parlamenta Poljske.

Inače na Forumu je sudjelovao više od 4100 sudionika i 700 akreditiranih novinara. Sudionici su pristigli iz 60 zemalja, a program je bio raspoređen u 24 tematske skupine i obuhvatio je više od 200 rasprava. Svake godine na Ekonomskom forumu dodjeljuje se i nagrada Osoba godine Ekonomskog foruma, a osoba godine 2018 postao je predsjednik vlade Litve Saulius Skvernelis. Na Forumu u Krynici sudjelovali su i Stanisław Karczewski, predsjednik Poljskog senata, Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mladež i sport u Europskoj komisiji, Edgars Rinkēvičs, ministar vanjskih poslova Latvije, Virginijus Sinkevičius, ministar gospodarstva Litve, Calin Popescu Tăriceanu, predsjedatelj rumunjskog senata, Valeri Simeonov, potpredsjednik vlade za ekonomsku i demografsku politiku Bugarske, Stepan Kubiw, prvi zamjenik premijera i ministar gospodarskog razvoja i trgovine Ukrajine i mnogi drugi.

Od poznatijih osoba iz Bosne i Hercegovine i regiona, na Forumu su bili Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Miro Kovač, zastupnik u Saboru RH, Dalibor Miloš, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Mostar, Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo BiH i drugi./HMS/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar