Tračak nade: Palestinska zastava zaviorit će se danas prvi put u UN-u

Tračak nade: Palestinska zastava zaviorit će se danas prvi put u UN-u

Palestinska zastava bit će podignuta u srijedu u Ujedinjenim narodima (UN) prvi put, što je tračak nade u vrijeme rastućeg očajanja što nije stvorena neovisna država, kako je istaknuo palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon i Abas će predsjedavati petnaestominutnom ceremonijom u 13.00 sati (19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu), ubrzo nakon što se palestinski lider obrati Generalnoj skupštini UN-a, javlja agencija AFP.
Osamdesetogodišnji Abas je to nazvao "trenutkom nade" u članku objavljenom u Huffington postu uoči ceremonije. Prognozira se da će padati kiša skoro cijeli dan, a pozvane su stotine svjetskih lidera da nazoče. Jedan dužnosnik u palestinskoj misiji nije međutim mogao da kaže koliko će ih točno doći, osim da će ih nazočiti puno.

Izrael i SAD se protive podizanju zastave i smatraju to simboličnim gestom koji ne služi miru.
Generalna skupština UN-a glasala je 10. rujna da se istaknu zastave Palestine i Vatikana, zemalja koje obje imaju status promatrača.
Rezoluciju je podržalo 119 zemalja, 45 se uzdržalo, a 8 je bilo protiv, uključujući Australiju , Izrael i SAD. Izraelski veleposlanik u svjetskoj organizaciji Ron Prosor je taj potez označio "pokušajem da se otme UN", insistirajući da je jedini put ka palestinskoj državnosti vodi kroz pregovore.

U spomenutom članku Abas je apelirao na međunarodnu zajednicu da hitno iskoristi trenutak s ceremonije podizanja zastave i osigura jasan plan kako bi se okončala izraelska okupacija, podržala ljudska prava i postigla pravda.
''Vrijeme je da se konačno postigne neovisnost države Palestine, mirnim rješavanjem palestinsko – izraelskog sukoba'', napisao je Abas.

Pozvao je na multilateralni mir kao ne Balkanu, rekavši da Palestinci ne mogu pregovarati direktno s Izraelom koji "pokazuje takav prezir prema pravima i postojanju našeg naroda", kako je istaknuo. Abas će se obratiti Generalnoj skupštini u podne (18.00 sati po srednjeeuropskom vremenu) i njegov govor će biti pomno praćen u vrijeme rastućeg nasilja.
GSUN-a je 2012. godine glasala za unapređenje statusa Palestine od entiteta, u državu nečlanicu promatrača. Prije toga su Palestinci bezuspješno pokušali da 2011. godine postanu članica UN-a, jer nisu imali dovoljnu podršku u Vijeću sigurnosti.
Izraelski premijer Banjamin Netanyahu obratit će se GSUN-a dan kasnije, u četvrtak. Očekuje se da će on pozvati Palestince da prestanu huškanje na nasilje.
bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar