Tragedija u Posušju: Osmero mladih preminulo od gušenja plinom

Tragedija u Posušju: Osmero mladih preminulo od gušenja plinom

Nezapamćena tragedija pogodila je Općinu Posušje. Tijekom noći je u mjestu Tribistovo preminulo osam mladih osoba. Kako neslužbeno doznajemo od lokalnog stanovništva, preminuli su u vikendici od posljedica gušenja plinom iz agregata.

“Jutros u 10 sati dobili smo prijavu da je u mjestu Tribistovo pronađeno više osoba koje su smrtno stradale”, potvrdila je za medije glasnogovornica MUP-a Zapadnohercegovačke županije Martina Medić.

Na licu mjesta su policija, tužitelj i druge službe koje provode očevid i utvrđuju razloge nesreće. Kako javlja FTV, dvije osobe su preživjele i nalaze se u teškom stanju zbog posljedica trovanja.

“U kući je pronađeno osam mrtvih tijela, četiri muške i četiri ženske osobe, svi sa područja Posušja. U tijeku je očevid. Uzrok smrti bit će poznat nakon izvršene obdukcije”,  naveo je u izjavi županijski tužitelj Tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke Josip Aničić.

Mladići i djevojke iz su prema prvim informacijama bili u ranim dvadesetim godinama.

Načelnik općine Posušje izrazio je sućut obiteljima nastradalih.

“Povodom tragedije u kojoj je noćas u Posušju izgubljeno osam mladih života, obiteljima nastradalih upućujemo najiskrenije izraze sućuti. Također, molimo sve vlasnike ugostiteljskih objekata da u znak poštovanja prema žrtvama, obustave rad”, objavljeno je na web stranici i Facebooku općine.

U vikednici u mjestu Tribistovu u općini Posušje uslijed gušenja plinom u vikendici smrtno su stradala četiri mladića i četiri djevojke svi 2001. godište.

Iz susjedne vikendice ujutro su im njihove kolege i prijatelji htjeli zaželjeti sretnu Novu godinu, a nakon što se nitko nije javljao imali su što za vidjeti, osam bespomoćnih mladih tijela leži u prizemlju.

Ivan Miličević, rođen 29. 8. 2001. u Posušju, nastanjen u Poklečanima, Posušje, Stipe Romić, rođen 27. 9.2001. u Posušju nastanjen u Poklečanima, Posušje, Mirela Rezo rođena 8. 9. 2001. u Švicarskoj nastanjena u Posušju, Žana Pavković, rođena 15. 9. 2001. u Splitu nastanjena u mjestu Vrpolje, Posušje, Mia Soldo, rođena 4. 8.2001. u Splitu nastanjena u Sutini, Posušje, Stipe Pavković, rođen 22. 9.2001. u Mostaru nastanjen u Vrpolju, Posušje, Marija Pavković, rođena 16. 4. 2001. u Splitu nastanjena u Vrpolju, Posušje, Stjepan Jukić, rođen 9. 8.2001. u Mostaru nastanjen u mjestu Batin, Posušje.

Nešto prije 16 sati u petak kolona od sedam, osam automobila, među kojima su bila dva pogrebnička kombija, spustila se uskom cestom s brda u mjestu Tribistovo kod Posušja u susjednoj BiH prevozeći tijela četiri mladića i četiri djevojke koji su smrtno stradali, najvjerojatnije se ugušivši u iznajmljenoj vikendici u kojoj su bili na dočeku Nove godine.

Policija iz Širokog Brijega je blokirala jedini pristup vikendici navodno zbog incidenta koji se dogodio između ožalošćene rodbine i nekih novinara lokalnih medija koji su došli brzo nakon dojave o tragediji, tako da su svi bili zaustavljeni ispred jedne kuće kod nasipa ispod jezera koja je do mjesta tragičnog događaja udaljena nekoliko kilometara.

Nitko od rodbine i prijatelja pokojnih mladića i djevojaka nije bio raspoložen za nikakav razgovor što je sasvim razumljivo. Pored nas su suznih očiju i lica upala od tuge prošle dvije žene i dva momka, a jedan je samo uspio procijediti da je brat jedne od pokojnih djevojaka, piše Slobodna Dalmacija.

Obavljen očevid

– Je, kuća je udaljena dva kilometra, eno ondje iza brda. Koliko sam čuo, prijatelji su ih našli ujutro. Ja sam došo da vidim što se dogodilo, tu sam blizu. Strašno, što da vam kažem – kratko nam je kazao jedan muškarac dok je odlazio prema svom automobilu.

Nekoliko sati trajao je očevid u kući koji je uz policiju vodio i Borislav Čuljak, zamjenik županijskog tužitelja Zapadno-hercegovačke županije.

Kako smo doznali od njegovog pretpostavljenog Josipa Aničića, očevidom je utvrđeno da se agregat iz kojeg je i iscurio smrtonosni ugljični monoksid koji je otrovao četiri mlada para nalazio u jednoj manjoj prostoriji nalik na ostavu koja je, pak, bila prozorčićem povezana s većom prostorijom u kojoj su se mladi nalazili, i u kojoj su naposljetku i zaspali.

Očito je da oni nisu niti slutili koja ih pogibija može snaći, a Slobodna Dalmacija doznaje da je agregat još uvijek radio u trenutku kad su istražitelji došli u kuću i otkrili njihova tijela.

Neslužbene informacije govore da su ih pronašli njihovi prijatelji koji su bili u obližnjoj kući gdje su također slavili doček Nove 2021. godine. Pokušali su ih ujutro, nešto prije 10 sati dobiti na mobitel, no nitko se nije javljao pa su došli do kuće probuditi ih i provjeriti zašto se ne javljaju. No zatekli su stravičan prizor.

Nakon završenog očevida tijela su prevezena u Mostar gdje se prvo, kako doznajemo iz tužiteljstva, treba obaviti testiranje na COVID-19, a onda će, najvjerojatnije tijekom subote mrtvozornik obaviti obdukciju kojom će se utvrditi točan uzrok smrti osmero mladih osoba.

Izjave mještana

Mještani nisu bili previše raspoloženi za razgovor, velika je nevolja pogodila Hercegovinu. I to baš na početku Nove godine.

“Tuga je kao kiša prekrila naše malo mjesto, gdje je osam uplakanih obitelji izgubilo svoje sinove i kćeri, sedam iz Rakitna i jedno iz Posušja, u mjestu Tribistovo izmedu Rakitna i Posušja. Ne pamti se ovakva tragedija. Svakoga je jutros na Novu natjerala da pusti suzu. Tuga koja vlada mjestom ne može se opisati riječima. Teško je…”, kaže nam jedan mještanin, a drugi dodaje:

“Koliko sam čuo, to su dvije prostorije koje djeli samo prozor, koji je bio otvoren. U jednoj je bio agregat, a u drugoj mladići i djevojke. Agregat uzima kisik iz prostorija i ispušta štetne plinove i tako je navodno došlo do gušenja”, kaže jedan od mještana, navodeći da vikendica nema struju.

Svi su, kako nam kaže naš izvor, nađeni u prizemlju u jednoj prostoriji. Navodi se i da su mladići i djevojke vjerojatno zaspali, a da nisu bili svjesni opasnosti koja vreba iz agregata.

Naravno, točne okolonosti nesreće bi trebala utvrditi policija i tužiteljstvo.

(D. T.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing