Traži se 20 ruku bez SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji

Traži se 20 ruku bez SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nakon namjernog proklizavanja DF-a činilo se da je jedina opcija za slaganje vlasti HDZ i SDA. Međutim, moglo bi vrlo lako biti da Komšićeva ruka spasa SDA-u HNŽ-a ipak neće pomoći, budući da sada stranke koje su ostvarile rezultat u HNŽ-u prikupljaju 20 ruku bez SDA.

S obzirom da je matematički nemoguće u HNŽ-u izbjeći HDZ u vlasti, druga najbolja opcija je vlast bez SDA, koju bi činili HDZ BiH (11), HDZ 1990 (3), SDP (3), HRS (2), NIP (1), čemu se, kako saznaje hercegovina.info od ključnih pregovarača – i teži.

U ovoj kombinaciji, ako je bude, ključnu ulogu će odigrati HDZ BiH i HRS. HDZ BiH će morati biti fleksibilan, te dati Devedesetki i HRS-u od hrvatskog kolača ono što ne bi morao u kombinaciji s SDA, dok će HRS, ako želimo arhivirati SDA, morati prihvatiti odgovornost i ući u vlast. Njihovo ‘ne’ značilo bi i ostanak SDA u HNŽ-u.

HNŽ-u su promjene itekako nužne. Ukoliko HDZ ne pretjera s pomlađivanjem, te osvježenju ipak doda iskustvo, a u vlast uđu i oporbene stranke narod bi mogao doživjeti promjene.

Ako se zadrži SDA, izvjesno je da će sve biti po starom

Županija je u dobra doba iseljena, poharana, devastiranja, premda premijer Nevenko Herceg nakon dva mandata i prije odlaska vrši medijska kozmetička prekrivanja nerada koji je vladao 8 godina.

SDA je nervozna, a o čemu svjedoče i pritisci oko središnje gradske zone Mostara, koja je na repertoaru uvijek kada je SDA nervozna, pa pokušava uskovitlavanjem krvnih zrnaca ispraviti svoju poziciju.

Jasni su i razlozi. Kada bi se SDA na razumno vrijeme arhivirala, iz ormara bi počeli izlaziti kosturi. Ta stranka u HNŽ-u, osobito u Mostaru nikada nije bila uzdrmanija. Optuženi su čelni ljudi Centra za kulturu, mahom kadar SDA zbog izvlačenja sredstava preko poduzeća Kompas trade, pod istražnim povećalom zbog iste stvari je i javni gradski pravobranitelj Almir Mujkanović, također kadar SDA, a koji je i u aferi Pozorišni stanovi. Pozorište, gdje je također kadar SDA prodavalo je stanove samo sebi, direktor mu i prethodnik po mizernoj cijeni od 200 maraka…

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar