Traži se pokretanje istrage protiv Izetbegovića

Traži se pokretanje istrage protiv Izetbegovića

Predsjedništvo zajednice braniteljskih udruga proizišlih iz Hrvatske Republike Herceg-Bosne pozvalo je institucije Hrvatske da preuzmu slučaj ubojstva zamjenika ministra unutarnjih poslova FBiH Joze Leutara i pokrenu proces protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na osnovu svjedočenja predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

“Kada bi imali svoje nacionalne institucije i kada ne bi službeni Zagreb godinama zabijao glavu u pijesak vidjeli bi kako su za ubojstvo Leutara bili optuženi Hrvati na čelu s generalom Ivanom Andabakom, uvažavajući lažne izjave dokazanog silovatelja i kriminalca Merima Galijatovića. Ali, nikome nije palo na pamet kako je Fahrudin Radončić izravno optužio Bakira Izetbegovića za ubojstvo Leutara, koji je bio i hrvatski državljanin, pa nam nikako nije jasno zašto hrvatska država nije pokrenula proces protiv Izetbegovića na temelju izjava i dokaza kojima raspolaže Radončić”, navodi se u priopćenju hrvatskih braniteljskih udruga.

U priopćenju se navodi da je odavno jasno da se počinitelji ubojstva Leutara nikada neće procesuirati na sudu u Sarajevu i stoga misle da bi Hrvatska trebala preuzeti sve ingerencije nad tim slučajem.

Iz Predsjedništva hrvatskih braniteljskih udruga navode da je 7. studenog 1993. godine zapovjednik 4. Korpusa Armije BiH general Arif Pašalić izdao naređenje za rušenje Starog mosta i prilažu dokument koji to potvrđuje.

U priopćenju se napominje da se za rušenje Starog mosta sudi hrvatskim dužnosnicima u Haagu, te pozivaju institucije Hrvatske da otvore istragu o ovom slučaju.

“Međunarodna politika nasjela je na politiku Alije Izetbegovića koji je sebe prikazivao kao apsolutnu žrtvu u BiH i u potpunosti omogućila bošnjačkoj političkoj eliti u Sarajevu političko i pravno nasilje, dvostruka mjerila čija će posljedica biti potpuni egzodus hrvatskog naroda iz BiH”, navodi se u priopćenju.

Hrvatske braniteljske udruge ocjenjuju da su u BiH ‘sve maske pale i da svako dokazano podmetanje i montiranje optužnica mora doživjeti sudski epilog u Republici Hrvatskoj dok se ne stvore uvjeti da Hrvati u BiH mogu ostvarivati svoja prava i dokazivati svoju nevinost kroz institucije u BiH’.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je na svjedočenju u slučaju Nasera Keljmendija pred Osnovnim sudom u Prištini da je za ubojstvo Ramiza Delalića odgovorna bošnjačka državna mafija, a da su ga likvidirali da ‘ne bi otkrio desetak političkih ubojstava’, te da je Delalić ubijao za Aliju Izetbegovića.

– Pokazao sam, jer sam se obvezao na prisegu da moram reći sve što znam kada mi se pokažu određeni dokumenti, je li to to. Pokazao sam ove dvije naslovne strane i nisam komentirao što piše u tim tekstovima, to se može lako naći na “googlu” – rekao je Radončić.

On je kazao da je na Kosovu bio svjedok Tužiteljstva te da je u skladu sa zakonom rekao sam sve što zna o činjenicama.

Iz SDA su odmah su osudili Radončićeve izjave i tvrdnje iznesene na svjedočenju.

– Kada je u pitanju tvrdnja da iza ubojstva Ramiza Delalića stoji neka bošnjačka državna mafija, u takvu tvrdnju može povjerovati samo dio neupućenog građanstva, ali sud sigurno ne, jer sud vjeruje samo činjenicama koje je utvrdio na profesionalan i propisan način. Neka mafija je sigurno imala razlog da ukloni Ramiza Delalića, a koja je to mafija i koji je razlog, doznat ćemo kad Sud u Prištini izrekne presudu. Nije fer i nije ljudski praviti “intervjue” sa mrtvim Ramizom Delalićem i na bazi takvog “intervjua” optuživati mrtvog Aliju Izetbegovića – Izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Treba podsjetiti kako je Jozo Leutar, zamjenik MUP-a FBiH ubijen prije 17 godina, a za ovo i još nekoliko sličnih ubojstava nitko nije odgovarao, a obitelji traže odgovore dok Tužiteljstvo šuti.

Ubojice Joze Leutara-zamjenika MUP-a FBiH, još su na slobodi. Istragu o ovom slučaju godinama vodi Tužiteljstvo Sarajevske županije,  tijek istrage je nekoliko puta mijenjan i ometan. Još nije priveden kraju. Prema iskazu koji se pojavio u medijima, kojeg je međunarodnim policijskim snagama (IPTF) u Tuzli dao Arman Jašarević, dana 28. listopada 1999. godine, upravo je Ismet Bajramović Ćelo bio organizator ubojstva doministra Joze Leutara, a po izravnoj narudžbi Bakira Izetbegovića.

Jašarević je održano 28. listopada 1999. godine, odmah po javljanju Jašarevića uredu IPTF-a u Tuzli, a nastavljeno je dana 4. studenog 1999. godine, a ovo su ispitivanje Jašarevića vodili djelatnici IPTF-a Charlene Barton i Patrick Tully.

Tijekom ispitivanja Arman Jašarević tvrdio je kako je bio prisutan na tajnom sastanku u sarajevskom caffe baru „Estrada“, dana 2. ili 3. ožujka 1999. godine, na kojem je sastanku glavna tema bila naručeno ubojstvo Joze Leutara.

Sastanak je, prema tadašnjem Jašarevićevom iskazu vodio upravo Bajramović, dok su sastanku još nazočili Mahir Radžo, Fikret Kajević, Nijaz Nisko Karkelja, Selver Lekić, te izvjesni Atko i Aco, te Mina, Bajramovićeva djevojka i tajnica.

Kako je Jašarević tada tvrdio Bajramović je informirao prisutne kako je za organiziranje i izvršenje Leutarovog ubojstva obećano 500 tisuća DEM.

U ovom vrlo zamršenom .slučaju i odnosima valja podsjetiti i na intervju banjalučkim Nezavisnim novinama, kojeg je Radončić dao prije dvije godine uoči općih izbora u BiH, a na kojima je Radončić bio protukandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Radoničić je tada bez dlake na jeziku kazao da se njegovo ime, kao jednog od organizatora ubojstva Ramiza Delalića Ćele, nikad ne bi našlo u optužnici protiv Nasera Keljmendija da nije predstavlja političku konkurenciju Bakiru Izetbegoviću. Upitan tada koliko mu izglede za pobjedu umanjuje to što je u optužnici protiv Nasera Keljmendija naveden kao jedan od organizatora ubojstva Ramiza Delalića Ćele Radončić kazao je kako nije imao motiva baviti se likvidacijama, odnosno da je motiv imala bošnjačka mafija za koju je Delalić radio. Govoreći o razlozima zbog kojih se tada kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Radonićić je izjavio da je Bakir Izetbegović radikalnim izjavama izolirao Bošnjake te kako je izbor između njih dvojice izbor između euroatlantske autostrade i turskog makadama, ali da Izetbegović ne može biti ozbiljan, ali može biti opasan protukandidat jer je naslijedio paraobavještajnu i naviku i organizaciju.

-Dokazi su na mnogim grobljima. Pogledajte grobove Nedžada Ugljena, Joze Leutara i drugih žrtava režima, a Bakir je u tom režimu bio šef Ureda svog oca Alije Izetbegovića.

 

Slobodna Dalmacija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar