Tražio jamstva za HVO I Hrvate iz BiH- Željko Glasnović, neovisni zastupnik “dijaspore”spasio hrvatsku vladu

Tražio jamstva za HVO I Hrvate iz BiH- Željko Glasnović, neovisni zastupnik “dijaspore”spasio hrvatsku vladu

“Ja, saborski zastupnik General Željko Glasnović održao sam riječ. Ne pristajem na trgovinu sa hrvatskim narodom. Ovo su uvjeti, ili sve ispoštujte ili idite”, ovim je riječima i statusom na svom Facebook profilu Željko Glasnović neovisni zastupnik u Hrvatskom saboru opravdao i uvjetovao svoju podršku HDZ-ovoj vladi tijekom današnje burne sjednice Sabora oko izbora novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (HDZ). Za podsjetiti je da je Glasnović tijekom jučerašnje sjednice o izglasavanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću izašao iz sabornice ne želeći podržati niti SDP kao inicijatora ali ni HDZ.
U svakom slučaju, na ovom papiru Glasnović piše da od Vlade Republike Hrvatske zahtjeva da se što žurnije riješe sljedeće točke:

1) Isplata zaostataka pripadnicima HVO-a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH
2) Da se Zakon o hrvatskim braniteljima što žurnije stavi u proceduru u Vladu Republike Hrvatske i potom u Hrvatskom saboru
3) Da se što hitnije sazove plenarna sjednica po pitanju Hrvata u dijaspori i Bosni i Hercegovini. To uključuje ukidanje nepotrebne birokracije, ažuriranje popisa svih Hrvata izvan domovine, ubrzavanje postupka dobivanja državljanstva za hrvatske građane u dijaspori.
4) Rješavanje problema dvostrukog oporezivanja inozemnih mirovina
5) Izrada akcijskog plana za uključivanje gospodarstvenika iz dijaspore te donošenje zakona u tu svrhu

Ovi zahtjevi sačinjeni su na listu papira, bez ikakvog službenog zaglavlja i pečata, ali s potpisima suglasnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministra branitelja u Vladi Republike Hrvatske Tome Medveda, državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravke Bušić, inače sestre pokojnog Zvonke Bušića, kao i potpisom Željka Glasnovića, trebala bi se riješiti ključna pitanja branitelja HVO-a, ali i Hrvata iz tzv. ‘dijaspore’, – BiH.

Glasnović je ovaj dokaz objavio i na svojoj Facebook stranici, a o ovim pitanjima, što nije nikakva novost, često je i sam govorio u saborskim raspravama.

 

Znače li potpisi navedenih da su samo “primili na znanje” zahtjeve neovisnog zastupnika Glasnovića, hrvatskog generala izabranog iz XI. izborne jedinice, tzv. dijaspore, a koji je prvi put ‘oteo’ jedan mandat HDZ-u, njihovom tradicionalnom ‘uporištu’ ili to znači obećanje da će se zahtjevi Glasnovića ispuniti – veliko je pitanje.

Međutim, njegov status “Ja, saborski zastupnik General Željko Glasnović održao sam riječ. Ne pristajem na trgovinu sa hrvatskim narodom. Ovo su uvjeti, ili sve ispoštujte ili idite”, jasno pokazuje da on to od supotpisnika, kao i od Vlade, očekuje.

Također, na ove zahtjeve u Saboru je reagirao bivši, SDP-ov ministar branitelja Predrag Matić Fred, ustvrdivši kako će odštete pripadnicima HVO-a Hrvatsku koštati oko 1,3 milijarde kuna.

U svakom slučaju, kako sada stvari stoje, u cilju zaštite pripadnika HVO-a, hrvatske dijaspore i Hrvata u BiH, Glasnović, neovisni zastupnik kojeg je izabrala dijaspora i prvenstveno Hrvati iz BiH, podržao je izglasavanje predsjednika Hrvatskog sabora i bilo jezičak na vagi u određivanju minimale većine od 76 zastupničkih glasova.

Istodobno, za podsjetiti je da u Hrvatskom saboru sjede još dvojica zastupnika koje je izabrala tzv. dijaspora, HDZ-ovci Božo Ljubić i Željko Raguž.

 

(Republikainfo.com/V.S.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing