Trijumf Italije na Eurosongu

Trijumf Italije na Eurosongu

Maestralni slavodobitnici ovogodišnjeg, 65. po redu izbora za pjesmu Eurovizije su talijanski rokeri.

– Ne možemo još uvijek vjerovati! Drago nam je da toliko ljudi voli rock… – započeli su članovi benda Måneskin na presici za medije nakon pobjede u Rotterdamu nakon što su otvorili šampanjac kako bi proslavili.

– Pobjedu posvećujemo obiteljima, frendovima i fanovima – poručuje, još uvijek u šoku, glavni vokal benda Damiano David.

Gotovo je nevjerojatno kako su se u samo nekoliko mjeseci izdigli u favorite.

image

Maneskin, Italija, pobjednici Eurosonga

Kenzo Tribouillard/AFP

U početku je bilo je upitno hoće li uopće sudjelovati ove godine na Eurosongu, jer pandemija je satrla Italiju. A onda, potpuno neočekivano skočili su na prvo mjesto na kladionicama i odnijeli pobjedu iako im nacionalni stručni žiriji iz 39 zemalja Europe nisu bili toliko naklonjeni kao što su bili Švicarskoj i Francuskoj.

Hrvatski žiri u čijem su sastavu bili: Denis Dumančić, Luka Nižetić, Nika Turković, Antonia Matković Šerić i Monika Lelas Halambek, Italiji je dao 10 bodova, a najviše 12 bodova dali smo Srbiji. Osam bodova naš je žiri dao Ukrajini, sedam Francuskoj, šest Finskoj, pet Švicarskoj, četiri Islandu, tri Rusiji, dva Azerbejdžanu te jedan Albaniji.

Novinari su upitali talijanske rokere tko su bili njihovi favoriti.

– Najviše nam se dopala Ukrajina – rekli su ističući grupu Go_A koja se predstavila s pjesmom “Šum”.

Nakon natjecateljskog dijela finalne večeri, mediji su u jednom nezgodnom kadru iz green rooma uočili frontmena Damiana Davida nagnutog licem nad stolićem. Razvila se teorija da su ga kamere uhvatile kako šmrče kokain sa stola, stoga su ga novinari zamolili da pojasni o čemu se radilo.

image

Maneskin, Italija, pobjednici Eurosonga

Kenzo Tribouillard

– Nisam konzumirao nikakvu drogu nego je nekome pukla čaša pa sam gledao ispod stola gdje se rasulo staklo da se netko ne bi porezao – rekao je 22-godišnji Damiano.

Podsjetimo, rimski rock bend Måneskin koji je pobijedio na Sanremu s pjesmom “Zitti e buon” imali su izravan ulazak u finale Eurosonga. Ekipa se mahom zna još od srednje škole, a u svojoj pjesmi “Zitti e buoni” pjevaju o uličarima koji buržujima poručuju da budu ‘poslušni i dobri’.

image

Maneskin, Italija, pobjednici Eurosonga

Kenzo Tribouillard/AFP

Vokal benda Damiano David, basistica Victoria De Angelis, gitarist Thomas Raggi i bubnjar Ethan Torchio sami su napisali svoju pjesmu “Zitti e buoni”, dok je produkciju radio Fabrizio Ferraguzzo.

Bend spaja rock, funk, rap i alternativni rock veže se uz basisticu Victoriju De Angelis (21) i gitarista Thomasa Raggija (20), koji su zajedno išli u gimnaziju u Rimu. Njima se kasnije priključio Damiano David (22) kao glavni vokal kojeg su isto znali otprije, dok su bubnjara Ethana Torchija (20) našli preko Facebooka.

Ime njihovog benda potječe od danske riječi “måneskin”, što znači “Mjesečevo svjetlo”, a ova energična ekipa svojedobno je svirala i na ulicama Rima gdje su bili pravi hit.

Nakon sudjelovanja u X Factoru 2017. njihova je karijera išla isključivo uzlazno.

image

Maneskin, Italija – pobjednici Eurosonga

Kenzo Tribouillard

Već iduće godine objavili su konceptualni album “Il ballo della vita”, koji je dosad skupio tri platinaste naklade, i s kojeg su objavili pet singlova koji su skupili sveukupno devet platinastih naklada i jednu zlatnu nakladu, te osvojili talijanske glazbene ljestvice. Uz “Il ballo della vita” izašao je i popratni dokumentarac “This is Måneskin”, a rasprodali su i europsku turneju. Nakon završetka turneje članovi benda su se privremeno preselili u London, gdje su odlazili u klubove i slušali tamošnje bendove. U Londonu su napisali nekolicinu novih pjesama koje su se našle na nedavno objavljenom drugom studijskom albumu “Teatro d’ira, vol.I”, a jedna od njih je i najavna pjesma albuma “Vent’anni”, koja zasad ima jednu platinastu nakladu.

I uz drugi album ići će popratna turneja po Italiji, za koju je dosad prodano preko 60 tisuća ulaznica, a ne sumnjamo da će interes nakon pobjede na Eurosongu biti još i veći.

image

Maneskin, Italija – pobjednici Eurosonga

Kenzo Tribouillard

Valja podsjetiti da je ovo treća pobjeda Italije na Eurosongu.

Ne samo da je Italija bila jedan od osnivača Eurosonga, sudjelujući u prvom izdanju 1956. godine, već je i zemlja odgovorna za čitav format Eurovizije, Eurosong je stvoren upravo po uzoru na popularni Festival di Sanremo koji je započeo 1951. godine.

Italija je pak dva puta pobijedila na Eurosongu. Davne 1964. Gigliola Cinquetti proslavio je Italiju dobivši gotovo tri puta više glasova od drugoplasiranog s pjesmom “Non Ho L’età”. Naredne godine, natjecanje je održano u Napulju.

image

Maneskin, Italija – pobjednici Eurosonga

Kenzo Tribouillard

Zatim je 1990. Toto Cutugno pobijedio na Eurosongu s pjesmom “Insieme: 1992”, a natjecanje se sljedeće godine odvilo u Rimu, a dva talijanska pobjednika, Toto Cutugno i Gigliola Cinquetti preuzeli su uloge prezentera.

Od 1956. Italija je sudjelovala na Eurosongu 46 puta. Bili su redoviti do 1997. Nakon pauze od 14 godina, vratili su se na natjecanje 2011. (Klara Rožman i Petra Plivelić)

image

Ebu/Stijn Smulders

Finalni poredak 65. izdanja Eurosonga:

1. Italija – Måneskin, “Zitti e buoni” – 524 boda

2. Francuska – Barbara Pravi, “Voilà” – 499 bodova

3. Švicarska – Gjon’s Tears, “Tout l’univers” – 432 boda

4. Island – Daði & Gagnamagnið, “10 years” – 378 bodova

5. Ukrajina – Go_A, “Šum” – 364 bodova

6. Finska – Blind Cahnnel, “Dark Side” – 301 bod

7. Malta – Destiny, “Je Me Casse” – 255 bodova

8. Litva – The Roop, “Discoteque” – 220 bodova

9. Rusija – Manziha, “Russian Woman” – 204 boda

10. Grčka – Stefania, “Last Dance” – 170 bodova

11. Bugarska – Victoria, “Growing Up Is Getting Old” – 170 bodova

12.Portugal – The Black Mamba, “Love Is On My Side” – 153 boda

13. Moldavija – Natalia Gordienko, “Sugar” – 115 bodova

14. Švedska – Tusse, “Voices” – 109 bodova

15. Srbija – Hurricane, “Loco Loco” – 102 boda

16. Cipar – Elena Tsagrinou, “El Diablo” – 94 boda

17. Izrael – Eden Alene, “Set Me Free” – 93 boda

18 . Norveška – Tix, “Fallen Angel” – 75 bodova

19. Belgija – Hooverphonic, “The Wrong Place” – 74 boda

20. Azerbajdžan – Samira Efendi, “Mata Hari” – 65 bodova

21. Albanija – Anxela Peristeri, “Karma” – 57 bodova

22. San Marino – Senhit, “Adrenalina” – 50 bodova

23. Nizozemska – Jeangu Macrooy, “Brith Of A New Age” – 11 bodova

24. Španjolska – Blas Cantó, “Voy a quedarme” – 6 bodova

25. Njemačka – Jendrik Sigwart, “I Don’t Feel Hate” – 3 boda

26. Ujedinjeno Kraljevstvo – James Newman, “Embers” – 0 bodova

/Izvor: Jutarnji.hr/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar