Trikovi kako se riješiti kašlja i upale grla – da prođu puno prije

Trikovi kako se riješiti kašlja i upale grla – da prođu puno prije

Posljednih nekoliko tjedana zaraza se masovno širi, a najviše pogađa ljude oslabljena imuniteta. Za razliku od virusne grlobolje, koja se razvija polako, bakterijska nastupa naglo… Viber Email

Nelagoda zbog upaljena grla, otežano gutanje, promuklost i kašalj najčešći su simptomi virusnih ili bakterijskih infekcija gornjeg respiratornog sustava ove zime. Posljednih nekoliko tjedana zaraza se masovno širi, a najviše pogađa ljude oslabljena imuniteta. Za razliku od virusne grlobolje, koja se razvija polako, bakterijska nastupa naglo i popraćena je visokom temperaturom.

Virusima prehlade (ali i gripe) pogoduje suhoća grla i gornjih dišnih putova, pa uzimanje puno tekućine tijekom dana može pomoći očuvati vlažnost sluznice i smanjiti nadraženost grla. Stoga bi toplu kokošju juhu trebalo jesti što češće. Ona povećava temperaturu u nosu i grlu stvarajući nepovoljno okruženje za viruse, koji više vole hladnije i suše uvjete. Također, udisanje vrućih para kokošje juhe razrjeđuje sluz, pa ju je lakše ispuhati iz nosa.

Kod grlobolje djelovat će i čajevi jer imaju visok udio različitih antioksidansa i antimikrobno djelovanje. Obavezno ih treba obogatiti medom jer stvara zaštitni sloj na grlu i smiruje nadražaj na kašalj, a bogat je i antioksidansima koji jačaju imunitet. Nemojte piti prevrući čaj, govore stručnjaci, jer je sluznica usta i ždrijela ionako već crvena, topla, upaljena i osjetljiva, pa će je vrući napici dodatno nadražiti.

foto: Dreamstime

Pustite da se malo ohladi i obogatite ga limunovim sokom. Dobro je piti i sok od naranče jer svaki plod sadrži po 50 miligrama vitamina C. Pripazite da urin bude svjetložute i jasne boje jer je jedino to znak dovoljne hidratacije. Za dodatno osnaživanje tijela jelima dodajte bijeli luk jer je prirodni antibiotik i moćan saveznik imunološkog sustava, a djelotvoran je i protiv virusa i bakterija.

Slana voda domaći je pripravak za ispiranje nosa, grgljanje i ublažavanje grlobolje. Također, smanjuje kašalj, a i održava dišne putove vlažnima te ih dezinficira. Ili pumpicom možete štrcnuti malo slane vode u nos kako biste ga lakše pročistili.

Odlične su i inhalacije uljima, no pazite na njihovu kvalitetu – u ljekarnama potražite posebna ulja za inhaliranje. No one nisu preporučljive za djecu, koja ne znaju pravilno udisati pare. I cuclanje bombona ili pastila pomaže kod ublažavanja suhoće grla i bolova u grlu. Birajte one koje sadrže islandski lišaj, timijan ili kadulju jer, osim što će obnoviti sluznicu grla, pomažu u borbi upale.

Zrak u postoriji možete dezinficirati uljima iz aromalampice, često je provjetravajte ili vlažite ovlaživačima. Odmarajte se kako bi se tijelo bolje borilo protiv infekcije, a ako grlobolja traje dulje od nekoliko dana, i popraćena je visokom temperaturom, ili ako primjećujete gnojne čvoriće na grlu, posjetite liječnika. Vjerojatno se radi o težoj bakterijskoj infekciji koja ne može proći bez antibiotika.

Sirup za grlobolju

Pripremite 10 g cvjetova crnog sljeza, 10 g listova bijelog sljeza, 10 g cvijeta divizme i 5 g u mužaru istrljanog ploda anisa. Napravite šećerni sirup od 256 g saharoze (kuhinjski kristalni šećer) i 144 ml destilirane vode. Zagrijavajte dok se šećer ne otopi, a kad provri, pjenu bacite.

Gotov sirup ohladite do 90°C pa prelijte preko biljne mješavine. Ostavite poklopljeno desetak minuta. Procijedite kroz nekoliko slojeva gaze, ulijte u tamnu bocu i držite u hladnjaku do dva tjedna. Odrasli neka piju tri puta po jednu veliku žlicu sirupa na dan, savjetuje Andrea Šitum, urednica portala naturala.hr.

Učinkovit sirup protiv dišnih tegoba

Skuhajte čaj od mješavine sljeza, šipka, trpuca, majčine dušice, kamilice i malo islandskog lišaja. Čaj neka bude jak – tri jušne žlice čaja na pola litre vode. Ostavite pola sata i procijedite. Dodajte dosta meda da dobijete gustoću sirupa. Med neka bude domaći od kadulje, suncokreta, livadni, šumski ili medljikovac. Dodajte i malo limunova soka ili domaćeg jabučnog octa. Dnevno uzimajte po tri žličice, a nakon toga ne pijte tekućinu 10-15 minuta.

foto: Dreamstime

Top 10 najboljih savjeta

  • Otopina za grgljanje Pomiješajte 250 ml mlake vode, 1 žličicu praha kurkume i 1/2 žličice morske soli. Progrgljajte pa isljunite. Svi navedeni sastojci na prirodan način smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol, djeluju antiseptički te pomažu liječiti upalu.
  • Otopina s medom i octom Pomiješajte 250 ml mlakog čaja od kadulje, 1 žličicu jabučnog octa i 1 žličicu meda. Progrgljajte pa isljunite. Svi navedeni sastojci na prirodan način smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol, djeluju antiseptički te pomažu liječiti upalu.
  • Otopina od kajenskog papra fitoterapeutkinje Maje Žalac Pomiješajte 250 ml mlake vode, 1 žlicu limunova soka, 1 žličicu soli, prstohvat kajenskog papra. Nakon grgljanja sadržaj ispljunite.
  • Sirup protiv kašlja od kadulje i lovora Na laganoj vatri miješajte šećer dok se ne karamelizira. Dodajte vodu te nastavite miješati dok se karamelizirani šećer ne sjedini s vodom. Dodajte lovorov list i kadulju pa sve kuhajte desetak minuta na laganoj vatri. Poklopite i ostavite da se ohladi. Procijedite i ulijte u sterilizirane bočice.
  • Zelena mješavina Uzmite 2 žličice zelenog čaja, 4 kriške svježega korijena đumbira i prstohvat crvene paprike. Prelijte s 2 šalice vruće vode i dodajte 2 žličice meda. Ova je mješavina idealna za ublažavanje simptoma prehlade i viroze.
  • Učinak čaja od đumbira pojačat će limun i med Čaj od đumbira pripremite od 1/4 čajne žličice praha od đumbira s 3 dl kipuće vode. Kako biste pospješili njegov antibakterijski i protuvirusni učinak, kombinirajte ga sa žlicom meda i pola limuna. Ili nekoliko komadića đumbira stavite u vruću vodu i ostavite da kratko odstoji pa pijuckajte tijekom dana.
  • Osnažite tijelo Kod viroza, žlicu sušenog lišća kadulje, žlicu sušene mačje trave i žlicu sušenog lišća metvice prelijte šalicom kipuće vode te dodajte cijeđeni sok jednog limuna i med prema izboru, preporučuje nutricionistica Sandra Marić Bulat.
  • Timijan razrjeđuje sluz Sušeni timijan učinkovit je kod prehlada i viroza, ima iznimno djelovanje kod produktivnoga kašlja, pomaže u radu pluća i olakšava disanje. Skuhajte dvije žličice timijana u kipućoj vodi i pustite da odstoji deset minuta. Isti čaj, s dodatkom nekoliko kapi eteričnog ulja koristite za inhaliranje kako biste razrijedili sluz koja izaziva kašalj i napetost u prsima, kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.
  • Paprikom protiv gripe Čaj od crvene paprike čisti tijelo od viška sluzi kod prehlada, a u kombinaciji s limunom ima detoksikacijski učinak. Pripremite ga od 3 dl prokuhane vode, crvene paprike na vrhu žličice i pola limuna.
  • Uz napitak od crne bazge simptomi kraće traju Čaj od ekstrakta crne bazge pomaže smanjiti simptome prehlade i gripe. Utvrđeno je da skraćuje trajanje simptoma za četiri dana.Preporučuje se piti maksimalno do tri šalice na dan

24sata.hr

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar