Troškovi hrane u BiH gotovo isti kao u Njemačkoj, a prosječne plaće dvostruko manje

Troškovi hrane u BiH gotovo isti kao u Njemačkoj, a prosječne plaće dvostruko manje

Njemačka je desetljećima ljudima s ovih prostora san i oličenje dobrog i sigurnog života. Većina građana BiH razmišlja o odlasku, prvenstveno u Njemačku, koja će im pružiti život dostojan čovjeka, a kako izgleda život četveročlane obitelji, objašnjava Ivan Lovrić, Hrvat koji već neko vrijeme sa svojom obitelji živi i radi u Njemačkoj. On je na svome YouTube kanalu objavio video u kojem objašnjava koliki su mjesečni troškovi četveročlane obitelji u Njemačkoj ove godine, piše Večernji list BiH.

Svi izdaci “Najveći trošak koji možete imati u Njemačkoj, ako nemate svoju nekretninu, definitivno je cijena najma stana ili kuće”, govori Lovrić te dodaje da u njegovu slučaju to iznosi 1150 eura, u što ulaze režije poput parkinga, grijanja ili tople vode.

Za razliku od brojnih mjesta, njemu smeće nije uračunato u cijenu najma stana, pa i to mora platiti oko 21 euro mjesečno. Struja se također plaća odvojeno, a Ivanova mjesečna rata iznosi 65 eura. Iduća stvar je GEZ, to možete usporediti s našom pretplatom za TV i radio. “U Njemačkoj su ga obvezni platiti svi. Postoje neki stanodavci, ali oni su jako rijetki, koji preuzimaju vaše troškove GEZ-a i ubrajaju ih u stanarinu. Mi moramo plaćati 17,50 eura.

Taj GEZ trebao je ove godine poskupjeti, ali su se, srećom, ljudi izborili za to da cijena ostane ista. GEZ se najčešće automatski odbija s računa svaka tri mjeseca”, objasnio je. Tri mobitela s “dobrom” pretplatom stoje oko 60 eura mjesečno, no taj se trošak može smanjiti kupnjom bonova. Internet njegova obitelj plaća 35 eura, ali osnovne pakete moguće je dobiti već za 15 – 20 eura mjesečno. U Njemačkoj postoji nekoliko osiguranja koje je svaka osoba obvezna imati. Najvažnije je osiguranje od odgovornosti.

“Mi godišnje izdvajamo 65 eura. Tu je još i putno osiguranje koje je jako jeftino i za jednu obitelj košta 25 eura godišnje. Velika je dvojba oko hrane jer neki pišu kako troše jako puno, drugi kako troše jako malo. Mi trošimo između 500 i 700 eura za hranu i kad govorim o tome, govorim i o nekim kozmetičkim preparatima, deterdžentima… Sama hrana bila bi oko 500 eura.” Ivanova obitelj ima dva automobila i na gorivo troše 200 – 250 eura. Uz još niz stavki, Ivan je došao do iznosa od 2800 eura mjesečno za prilično lagodan život.

Život u BiH

Spomenimo i to da je prosječna plaća u Njemačkoj oko 2000 eura, dakle dvoje zaposlenih mjesečno naplati 4000 eura, a troškovi im iznose 2800 eura. Sad usporedimo to s BiH. Sindikalna potrošačka košarica, koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za prosinac 2020., iznosi 1863,47 KM. Samo za hranu potrebno je 828,36 KM.

Prosječna plaća u BiH je 966 KM. Dvije prosječne plaće iznose 1932 KM, dakle samo da pokriju košaricu, dok dvije minimalne u FBiH iznose 812 KM, nedovoljno i za hranu. Život u Njemačkoj očito nije jeftin, ali dvoje zaposlenih s prosječnim plaćama može lagodno živjeti, a u BiH samo preživjeti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar