Trump pozvao na jedinstvo i kompromise

Trump pozvao na jedinstvo i kompromise

Predsjednik SAD-a Donald Trump u sinoćnjem govoru o stanju nacije, nakon godine obilježene oštrim političkim sukobima oko njegovih politika, pozvao je republikance i demokrate da rade na postizanju kompromisa i istaknuo postignuća svoje administracije u gospodarstvu.

Večeras nas sve pozivam da stavimo razlike na stranu, nastojimo naći zajednički jezik, rekao je Trump u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a u svom prvom govoru o stanju nacije.

Tijekom govora u kojem je Trump pozivao na jedinstvo dviju stranaka bila je vidljiva podjela između dvije strane. Republikanci su bučno pozdravljali i pljeskali njegovim rečenicama, dok su demokrati uglavnom sjedili u tišini.
Trump je u govoru koji je trajao oko 80 minuta istaknuo zasluge svojeg predsjedništva za rast gospodarstva i burze, ustvrdivši da su proveli najveće rezove poreza i reforme u američkoj povijesti.

Od izbora smo stvorili 2,4 milijuna radnih mjesta, nakon godina stagnacija napokon vidimo rast plaća, ustvrdio je. Nezaposlenost je na najnižoj razini u posljednjih 45 godina, a nezaposlenost Amerikanaca afričkog podrijetla najniža je u povijesti, istaknuo je Trump i dodao da je na to posebno ponosan. Ovo je naš novi američki trenutak. Nikada nije bilo bolje vrijeme da se počne živjeti američki san, rekao je Trump.

Glede vanjske politike Trump je ustvrdio da se obnavlja ugled i moć SAD-a.
U borbi koalicijskih snaga protiv Islamske države Irak i Sirija su gotovo potpuno oslobođeni, rekao je i najavio da će se nastaviti angažman SAD-a u Afganistanu te da se planovi ili rokovi povlačenjaviše neće javno najavljivati.

Podsjetio je da su u UN-u deseci zemalja glasovali protiv suverenog prava SAD-a da prizna Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu i nastavio rekavši da od Kongresa želi odluku kojom će se osigurati da američka financijska pomoć inozemstvu uvijek služi američkim interesima i ide samo prijateljima, a ne neprijateljima Amerike. Otpadnički režimi, terorističke skupine i rivali, uključujući Kinu i Rusiju, ugrožavaju naše interese, naše gospodarstvo i naše vrijednosti, rekao je Trump.

U govoru američki predsjednik nije spominjao pitanje i istrage mogućeg ruskog upletanja u američke izbore.

Nazvavši sjevernokorejski režim izopačenim, Trump je Amerikancima poručio da bi nastojanje Pjongjanga da dođe do nuklearnih raketa moglo vrlo brzo zaprijetiti njihovoj domovini i obećao nastavak kampanje održavanja pritiska kako se to ne bi dogodilo. Trebamo samo pogledati izopačeni karakter sjevernokorejskog režima kako bismo shvatili prirodu nuklearne prijetnje koju on može predstavljati za Ameriku i naše saveznike.

Trump je rekao da SAD treba modernizirati i obnoviti nuklearni arsenal, nadajući se da ga nikada nećemo morati upotrijebiti. Nuklearni kapaciteti SAD-a moraju biti tako moćni da odvrate od bilo kakvog čina agresije. Možda će jednog dana doći čaroban trenutak kada će se zemlje svijeta udružiti kako bi eliminirale nuklearna oružja. Nažalost, još nismo do toga došli, rekao je Trump.

U govoru o stanju nacije Trump je rekao da od Kongresa traži da osigura da SAD i dalje ima mogućnost da zatvara teroriste gdje god ih uhvati, te da je povukao neispunjeni nalog njegova prethodnika Baracka Obame za zatvaranje zatvora Guantanamo. Trenutačno je u tom zatvoru u američkoj bazi na Kubi 41 zatvorenik.

Trump je u govoru istaknuo kako su njegov prioritet kao predsjednika američki građani. Sjedinjene Države su suosjećajna nacija. Ponosni smo što činimo više od bilo koje druge države kako bi pomogli potrebitima, onima koji pate i siromašnima u svijetu. No kao predsjedniku SAD-a najveću odanost, najveće suosjećanje i moju stalnu brigu imaju američka djeca, američki radnici koji se muče i zaboravljene američke zajednice, rekao je Trump.

Trump je rekao da je predložio pošten kompromis za reformu imigracije u nadi da će dobiti potporu demokrata u Kongresu.

Rekao je da bi mogao postojati put prema državljanstvu za do 1,8 milijuna osoba koje su ilegalno dovedene u SAD kao djeca, i ponovno zatražio zid na južnoj granici, koji je bio jedno od ključnih obećanja njegove kampanje. Pozvao je i da se dodjela viza za ulazak u SAD lutrijom zamijeni sustavom temeljenim na zaslugama, te zaustavi imigracije putem obiteljskih veza osim u slučaju supružnika i maloljetne djece.

Trump je rekao kako bi želio da se postigne kompromis oko plana obnove starih cesta, mostova i druge infrastrukture, te da se zakonom u Kongresu  u tu svrhu generira 1,5 bilijuna dolara iz sredstava saveznih, lokalnih i državnih vlasti, kao i doprinosima iz privatnog sektora.

Trump je također rekao zastupnicima kako želi da produlje pravo na pokušaj, odnosno mogućnost da terminalno bolesni probaju eksperimentalne terapije koje savezne vlasti još nisu odobrile, a liječnici koji ih pružaju dobiju imunitet. Zakonski prijedlog u tom smislu senat SAD-a je već odobrio u kolovozu s 94 glasova za i jednim protiv.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar