TRUSINA: Godišnjica zločina nad civilima i vojnicima koji su se prethodno predali

TRUSINA: Godišnjica zločina nad civilima i vojnicima koji su se prethodno predali

U selu Trusina kod Konjica danas se obilježava 31. godišnjica zločina u kojem su ubijeni civili i vojnici koji su se prethodno predali, kako bi se odala počast stardalima i poslale poruke mira, piše Balkanska istraživačka mreža. 

Pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) su, prema presudama Državnog suda, 16. travnja 1993. u Trusini ubili 15 civila i sedam pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali, a četvero je ranjeno, među kojima je bilo dvoje djece.

Sud BiH je zbog zločina u Trusini osudio bivše pripadnike ABiH Nihada Bojadžića na 15 godina zatvora, Edina Džeku na 13 godina, Nedžada Hodžića na 12 godina zatvora, Mensura Memića na deset, te Rasemu Handanović na pet i po godina zatvora.

Kazneni postupak se trenutno vodi protiv Zulfikara Ališpage, ali je predmet već dugo u fazi mirovanja zbog zdravstvenog stanja optuženog. Suđenje je trebalo biti nastavljeno u februaru, ali je ročište odgođeno jer je njegova Odbrana tražila izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća, koji je potom odbijen.

“Naši povjesničari i vlasti bi trebali osvijetliti i dati važnost svim onim ljudima koji su zaslužni za stvaranje slobode. Mislim kako je premalo podignuto spomen obilježja onima koji to zaslužuju. Izvanjska obilježja-spomenici  bi trebala biti naša sveta mjesta koja će nas podsjećati na neka prošla vremena koja ne želimo da se ikada više ponove. Trebamo biti ponosni na takve ‘zidove plača’. To su mjesta gdje su skupljene naše krvi, znoj i suze. To su i jecaji tisuće majki koje nisu smjele kazati gdje su im bili sinovi”, kazao je tijekom propovijedi don Marin Marić na misi za poginule u Trusini.
Vjera u nove i ljepše zore
“Sve ove žrtve kojih se danas sjećamo su vjerovale kako će se u ovom narodu rađati nove i ljepše zore. Kako će generacije koje dolaze moći živjeti svoji na svome- dostojno čovjeka. Kako neće trebati polagati nikome računa nego Bogu i ovom narodu”, dodao je Marić te nastavio: “Ovom narodu je prije svega potrebno jedinstvo. Nemojmo ponavljati povijesne pogreške. Ne dajmo interese svog naroda- nizašto! Bez obzira na trenutne okolnosti koje nam nisu nimalo ugodne, može i treba se puno više učiniti za ovaj narod. Potrebni su nam nesebični ljudi koji neće misliti samo na sebe, nego će svoje sposobnosti i položaje ugraditi za boljitak našeg čovjeka.”
“Ne zaboravimo one koji su živjeli prije nas i koji su nas svojim životom i smrću zadužili”, zaključi je Marić.

Foto: Ilustracije/Ramski Vjesnik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar