Turska: Vojska izvela državni udar, blokirane strateške točke u većim gradovima

Turska: Vojska izvela državni udar, blokirane strateške točke u većim gradovima

Turski i svjetski mediji javljaju da je turska vojska večeras blokirala strateške točke u Istanbulu i da se najvjerovatnije radi o državnom udaru.

22:30 – Prema dostupnim informacijama, državni udar je izveo dio vojske. Premijer Yildirim je izjavio da sigurnosne snage poduzimaju akciju te da vlada koju je izabrao narod ne može biti zbačena.

22:25 – Turski mediji navode da je vojni helikopter otvorio vatru u dijelu Ankare gdje je smještena turska obavještajna agencija (MIT). Također, mediji navode da su tenkovi primjećeni i u blizini aerodroma u većim gradovima.

BBC navodi da su blikirani mostovu u Istanbulu, a Al Jazeera prenosi izjavu premijera Binali Yildirima da je vojska djelovala bez odobrenja civilnih vlasti.

Mediji javljaju i da su viđeni vojni avioni u niskom letu iznad Ankare i drugih turskih gradova.

Vojska stanovništvu govori da ostanu mirni, da je na snazi policijski sat i da se raziđu sa ulica.

Turski list Hurriyet prenosi izjavu premijera Yildirima da se Turska suočava sa ustankom dijela vojske, ali da se cijela situacija ne može nazvati državnim udarom.

“U pitanju je pobuna prema demokraciji i volji građana. To nećemo dozvoliti. Nećemo odstupiti od demokracije. Oni koji pokušavaju ovakvo nešto će sigurno platiti”, kazao je Yildirim.

Klix.ba

Vojska tvrdi: Svrgnuli smo ErdoganaTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: ADEM ALTAN / AFP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: ADEM ALTAN / AFP)

U izjavi turske vojske koju je objavila državna televizija, navodi se kako provođenje zakona mora ostati prioritet. Vojska tvrdi da su svrgnuli turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

 

U glavnom gradu turske Ankari u petka su se čuli pucnjevi, a nad grad su se digli vojni avioni i helikopteri, dojavili su dopisnici nekoliko zapadnih medija. U isto vrijeme zatvoreni su istanbulski mostovi koji povezuju europski i azijski dio grada, piše Telegraph.

Nakon što je situacija u medijima i prije objave vojske o svrgavanju predsjendika nazvana vojnim pučem, ubrzo se oglasio turski premijer Binali Yildirim te pozvao sve da ostanu mirni.

‘Bilo bi pogrešno ovo nazvati pučem, ali dogodio se pokušaj od strane vojske’, rekao je Yildrim. Uvjerava da se u Turskoj neće dogoditi procesi koji nisu demokratski, a počinitelji će, kaže ‘platiti najvišu cijenu’.

Mnogi navode da su blokirane i društvene mreže poput Facebooka, Twittera i YouTubea.

Gabriel Turner, 23-godišnji menadžer iz Londona koji e nalazi na odmoru u Istanbulu kazao je kako je sve puno policije, prije nego je u sumrak počeo puč

Dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar