Na tursko-sirijskoj granici počela ofanziva za oslobađanje Jarablusa od IS-a

Na tursko-sirijskoj granici počela ofanziva za oslobađanje Jarablusa od IS-a

Turska vojska i međunarodna vojna koalicija započele su jutros ofanzivu za oslobađanje Jarablusa, sirijskog grada na granici s Turskom kojeg kontrolira tzv. Islamska država (IS).

Turske oružane snage i zračne snage međunarodne koalicije su pokrenule vojnu operaciju s namjerom da očiste okrug Jarablus u pokrajini Alep od terorističke organizacije Daech (arapski akronim za IS), saopćio je ured turskog premijera.

Novinska agencija Anadolija je precizirala da su operacije počele u 04.00 sata po lokalnom vremenu (01.00 sati po srednjoevropskom), a cilj im je da “pojača sigurnost na granici i sačuva integritet Sirije”.

Kasno u utorak, Turska je saopćila da je spremna da podrži operaciju da bi se istjerao IS iz Jarablosa, nakon što su jučer granate i rakete pogodile  tursko selo Karkamis i pogranični turski grad Kilis, nešto zapadnije. Na to granatiranje odgovorila je turska artiljerija otvarajući vatru na položaje IS-a. Oko 60 granata pogodilo je četiri položaja IS-a u Jarablusu.

Do bombardiranja je došlo u vrijeme dok su stotine sirijskih pobunjenika uz podršku Ankare pripremale s turske strane granice ofanzivu kako bi zauzele Jarablus, posljednju tačku prolaza koju kontrolira IS na tursko-sirijskoj granici, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava, pozivajući se na pobunjeničke izvore.

Ova operacija je motivirana nastojanjem Ankare da spriječi preuzimanje kontrole od strane kurdskih milicija na tom području,  te “da otvori  koridor za umjerene pobunjenike”, navodi AFP, pozivajući se na neimenovanog turskog zvaničnika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar