Turudić izglasan za novog šefa DORH-a sa 78 glasova ZA, pola sabornice dobilo zabranu govora

Turudić izglasan za novog šefa DORH-a sa 78 glasova ZA, pola sabornice dobilo zabranu govora

Hrvatski sabor izglasao je prijedlog Vlade da se Ivana Turudića imenuje za glavnog državnog odvjetnika. Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, zamijenit će aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek, piše 24sata. 

Za Turudića je između ostalih glasao i HDZ-ov Dražen Barišić, bivši gradonačelnik Velike Gorice koji ima optužnicu Ureda europskog tužitelja EPPO, jer ga se tereti za kaznena djela mita i zlouporabe položaja. U istom slučaju tereti se i Vinka Grgića, no on je glasao protiv Turudićevog izbora.

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Ivan Turudić novi je glavni državni odvjetnik, odlučila je saborska većina. Za njegovo imenovanje na novu funkciju glasalo je 78 zastupnika, dok je 60 bilo protiv. Suzdržano je bilo dvoje – Stephen Nikola Bartulica i Boris Milošević.

Za Turudića je između ostalih glasao i HDZ-ov Dražen Barišić, bivši gradonačelnik Velike Gorice koji ima optužnicu Ureda europskog tužitelja EPPO, jer ga se tereti za kaznena djela mita i zlouporabe položaja. U istom slučaju tereti se i Vinka Grgića, no on je glasao protiv Turudićevog izbora. Riječ je o predmetu koji je započeo Uskok, da bi ga zatim, nakon što je u Zagrebu osnovan ured EPPO-a, preuzeli europski tužitelji budući da je utvrđeno da je nekoliko zloporaba napravljeno na štetu europskih fondova.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar