Tužbe protiv javnih poduzeća jer informacije o svom poslovanju drže u tajnosti

Tužbe protiv javnih poduzeća jer informacije o svom poslovanju drže u tajnosti

Centri civilnih inicijativa (CCI) skreću pozornost javnosti na kontinuirano kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama od strane javnih poduzeća u BiH.

Naime, ta je nevladina organizacija u prosincu 2021. godine uputila svim javnim poduzećima zahtjeve za pristup informacijama, tražeći osnovne informacije o njihovu poslovanju ali čak 81,5% javnih poduzeća odgovore za zahtjev nije dostavilo u zakonom propisanom roku.

Nedostavljanje podataka po zahtjevu nije jedini pokazatelj da veliki broj informacija o poslovanju javnih poduzeća nije dostupan javnosti

Ranija istraživanja CCI-ja pokazuju 50% javnih poduzeća u zemlji uopće nema dostupnu web stranicu dok ona koja ju i imaju ne objavljuju proaktivno podatke o poslovanju, istodobno kršeći i Zakon o javnim poduzećima.

“Sve ukazuje na to da je građanima otežan pristup čak i osnovnim informacijama o poslovanju javnih poduzeća, zbog čega su CCI i uputili zahtjeve za pristup informacijama na više od 500 adresa javnih poduzeća. Zabrinjavajuća je i krajnje nedopustiva situacija da, uz nepoštivanje zakonom propisanih rokova i potpuno zanemarivanje zahtjeva za pristup informacijama od strane većine javnih poduzeća, neka od njih izričito odbijaju učiniti dostupnim podatke o svom poslovanju”, poručuje CCI.

Tako je JP “Elektroprivreda HZ-HB” Mostar odbilo dostaviti trogodišnji plan poslovanja uz obrazloženje da je trogodišnji plan poslovanja tog poduzeća poslovna tajna, pri čemu su se pozvali na Statut JP “Elektroprivreda HZ-HB”.

No, navodi CCI, poslovna tajna, kao iznimka od objave informacije, nije propisana Zakonom o slobodi pristupa informacijama u FBiH dok je i Statutom JP “Elektroprivreda HZ-HB” navedeno da se poslovnom tajnom ne može smatrati podatke koji su javni i po zakonu i po drugim propisima.

Neprihvaćajući navedeno, CCI je uputio nadležnom sudu tužbu za pokretanje upravnog spora protiv JP “Elektroprivreda HZ-HB”

CCI dodaje da navedeni primjer nije usamljen slučaj te je organizacija i ranije bila primorana reagirati. Prethodno su dva javna poduzeća u 2020. godini također izričito odbila dostaviti podatke o poslovanju, a to su KJKP „RAD“ Sarajevo i JP „BH Pošta“ Sarajevo. KJKP „RAD“ je, pak, uvažilo žalbu CCI-ja i naknadno dostavilo tražene podatke, dok JP „BH Pošta“ nije uvažilo ni žalbu ni preporuku Institucije ombudsmena za ljudska prava, nakon čega je CCI uputio nadležnom sudu tužbu za pokretanje upravnog spora protiv tog poduzeća.

CCI na koncu ističe nužnim da se javna poduzeća čim prije vrate u zakonske okvire ili da za to snose posljedice, zbog čega će i ubuduće reagirati na sve slične slučajeve.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar