Tužiteljica i šefica za gospodarski kriminal progoni poštara

Tužiteljica i šefica za gospodarski kriminal progoni poštara

Dok mnogi predmeti visoke korupcije stoje u ormarima županijskog tužiteljstva, a među njima lagano buđ uzima i aferu Peti kat o kojoj smo pisali, šefica Odjela za gospodarski kriminal u Tužiteljstvu HNŽ-a Valerija Tomić fokusirala se na gradskog poštara (identitet poznat redakciji), piše hercegovina.info

Naš portal u više navrata je slao upite o tome što se događa s aferom Peti kat, ali i batinjanjem u Mostaru, predmetom također povezanim s Petim katom, budući da je batinaše predvodio sin Rade Bošnjaka, a pretučeni je radnik Cuspisa, konkretan odgovor izostaje. Štoviše, Tužiteljstvo upućuje da ime postupajuće tužiteljice u predmetu Peti kat mogu znati samo uključeni u predmet.

U međuvremenu, dok ne želi da se zna da je kod nje Peti kat, tužiteljica strastveno progoni mostarskog poštara. Danas smo pratili završne riječi u predmetu protiv poštara D. K., kojeg tužiteljica progoni zbog neisporučene pošte.

Naime, M. P. iz Mostara tužila ga je jer nije dobila svoju poštu, a prema riječima njegovih kolega, nadređenih i obrane poštar je radio posao onako kako je i trebao.

Tužiteljica Valerija Tomić smatra da je poštar D. K. napravio više propusta

“Nakon 7 godina urednog dostavljanja pismena M.P. na adresi gdje živi od 2012. godine problem nastaje u siječnju 2021. godine. M. P. odjavljena je sa stare adrese 2012., a fotografije koje je obrana priložila sa stare adrese ne ukazuje da tu živi, odnosno točno je da tu živi njezina kćerka”, kazala je.

Tužiteljica, koja je inače šefica Odjela za gospodarski kriminal, u slučaju ‘Poštar‘ smatra da je prvi propust koji je napravio bio taj da nije zatražio da ne zaduži ovo pismeno jer nije u njegovom reonu jer svi imaju informacije o onome što duže te tada nije trebao uzeti pismo. Naglasila je kako je svjesno i površno kršio više odredbi za prijenos i uručenje sudskih pisama ne provjeravajući tko je ta osoba kojoj nosi pismo, je li živa, je li trenutno u kući i drugo, on je samo na povratnici označio da je nepoznato.

Između ostaloga, Tomić je u svojoj završnoj riječi, navela je da se radi o očitom primjeru nesavjesnog rada optuženog, nečinjenju kojim je prouzročio više povreda prava M. P. koja je svjedočila i objasnila zbog čega su joj prava uskraćena, a kao posljedica toga je došlo da su sva pismena suda stavljena na oglasnu ploču što je dovelo da je izvršna istraga pravomoćna i slijedi postupak blokade mirovine.

Obrana smatra da u cijelom procesu ništa nije dokazano protiv optuženog poštara

“Tužiteljstvo niti jednim jedinim dokazom nije dokazalo da je moj branjenik počinio kazneno djelo kako je optužnicom stavljeno na teret ili da u njegovom ponašanju ima oblika za bilo koje kazneno djelo. Naime, radi se o poštaru koji dugi niz godina obavlja na savjestan i pošten način te služi za primjer ostalim poštarima još od 2006. godine”, istaknula je Nada Dalipagić, odvjetnica optuženog mostarskog poštara.

Dalipagić ističe da u odnosu na pismeno koje je glasilo na osobu M. P., poštar D. K. zadužio pismo, no kako taj broj ne pripada njegovom reonu stavio je oznaku ‘nepoznato’ na adresi. Sve mu je bilo poznato iz razloga jer taj dio ne pripada njemu, a postupio je po pravilima službe vratio je pismeno u nadležnu službu te evidentirao da je ta osoba nepoznata. Kazala je da tako postupaju svi poštari, a na temelju dostavne knjige može se uočiti da je taj dan zadužio 52 pisma/pošiljke i da je od toga vratio 20 neuručenih.

Obrana smatra i da svi dokazi Tužiteljstva idu apsolutno u prilog obrani jer su svi pozvani svjedoci zapravo potvrdili da je optuženi postupao po pravilima službe i da nije napravio niti jedan jedini propust

Redom, njegov kolega poštar je potvrdio da je on taj koji je godinama nosio poštu navodno oštećenoj i da optuženi nije imao nikakve veze na tom potezu te da je ispravno postupio kada je vratio poštu. Drugi svjedok i direktno nadređeni optuženom izjavio je da je optuženi ispunjavao sve svoje obveze te naglasio kako je pravilo da se sve neuručene pošiljke vrate natrag.

Među završnim riječima Nada Dalipagić je naglasila kako je prosto nevjerojatno da je kod ovakvog stanja predmeta i kada je nadređeni potvrdio da je branjenik ispravno postupao na poslu, Tužiteljstvo još uvijek ustrajno na optužnici. Dalipagić je također dodala da se ne može govoriti o nikakvom predumišljaju i kaznenom djelu jer niti je imao ikakve namjere da ošteti nekoga niti se radi o kaznenom djelu te na kraju zatražila oslobađajuću presudu za mostarskog poštara.

Izricanje presude u ovom slučaju bit će u srijedu 17. svibnja

Puno ime aktera sudskog procesa smo izostavili, a poanta članaka i naša nazočnost suđenju je iz razloga da dokažemo čime se bave tužitelji u HNŽ-u, dok veliki predmeti i krupne ribe nestaju kao u bermudskom trokutu. 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar