Tužiteljstvo BiH radi na više predmeta. Hoće li biti podignute optužnice protiv političara

Tužiteljstvo BiH radi na više predmeta. Hoće li biti podignute optužnice protiv političara

Novoimenovani glavni državni tužitelj BiH Milanko Kajganić najavio je da će tužiteljstvo do kraja godine podići neke od najsloženijih optužnica za kriminal i korupciju ikada. Zainteresiranost se pojavila i za predmete koji se tiču bh. političara.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine imenovalo je na Milanka Kajganića za glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH kao jedinog kandidata koji je i proteklih godinu dana obnašao funkciju vršitelja dužnosti glavnog državnog tužitelja.

Za imenovanje Kajganića glasovalo je 10 članova VSTV-a, dok su tri člana bila suzdržana

“Fokus mog rada je u potpunosti na zakonitom postupanju. Želim da ovo Tužiteljstvo bude uređeno kao i druga tužiteljstva jer mislim danas samo zakon štiti. Ovo nije nimalo primamljiva funkcija, ali smatram da mogu da unaprijedim rad tužiteljstva”, kazao je Kajganić, prenosi Klix.

O tome zašto je imenovao Dijanu Kajmaković na funkciju šefice Odjela za organizirani kriminal i korupciju, čije se ime kasnije pronašlo i na američkoj crnoj listi, kazao je:

“Ja sam kolegicu Kajmaković imenovao na poziciju rukovoditelja odjela imajući u vidu njeno prethodno iskustvo jer je čitav svoj radni vijek radila na općem i na organiziranom kriminalu. Činjenica da se pojavila u određenoj komunikaciji kriminalnih grupa je nju diskvalificirao i ja sam poduzeo korake koje mi zakon nalaže, u tom smislu nitko od nas ne zna tko je i čime povezan s eventualnim nezakonitostima”.

Kajganić je istaknuo i kako nema nedodirljivih te da su i predmeti po prijavama koje su podnesene protiv političara Tužiteljstvu BiH u radu

“Svi ti predmeti su kod tužitelja u radu. Moje je da osiguram kapacitete za tužitelje da mogu nesmetano raditi. Ne mogu utjecati ni na koga da donese odluku, i dati mu rok do kojeg datuma mora donijeti odluku, da nekoga optuži, ako tužitelj smatra da nema dovoljno dokaza”, rekao je.

Televizija Face je tražila od Tužiteljstva BiH podatke o tome koliko prijava je podneseno protiv Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika.

“Možemo odgovoriti sljedeće. U Tužiteljstvu BiH u radu je više predmeta u kojima su prijavljene osobe ili među prijavljenim osobama Izetbegović Bakir, Čović Dragan i Dodik Milorad. Izetbegović je evidentiran kao prijavljena osoba u devet predmeta, Čović evidentiran kao prijavljena osoba u šest predmeta, a Dodik u 29 predmeta. U dva predmeta otvorena je istraga”, odgovor je Tužiteljstva BiH.

Istaknuli su kako su najveći broj prijava podnijeli građani, potom nevladine organizacije i politički subjekti, dok su u manjem dijelu predmeta izvješća dostavile policijske agencije i institucije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing