Tužiteljstvo BiH u 2021. podiglo samo jednu optužnicu za korupciju

Tužiteljstvo BiH u 2021. podiglo samo jednu optužnicu za korupciju

Tijekom 2021. godine tužitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigli su samo jednu optužnicu za koruptivna djela visoke korupcije i to protiv Selme Cikotića, sadašnjeg ministra sigurnosti. Sud BiH je optužnicu potvrdio početkom prosinca, piše detektor.ba.

Njega optužnica tereti za zloupotrebu položaja i prema njoj je od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra obrane, oštetio proračun BiH za iznos od oko 9,7 milijuna konvertibilnih maraka (KM).

Prema podacima Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Državno tužiteljstvo je od siječnja do sredine prosinca ove godine podiglo deset optužnica za koruptivna kaznena djela, od kojih je potvrđeno devet, protiv ukupno 17 osoba. To je manje nego tijekom 2020. godine, kada je Tužiteljstvo BiH kritizirano za loše rezultate u procesuiranju korupcije.

Bivši sudac tužitelj Esad Fejzagić prvi razlog ovakvih rezultata vidi u nedoraslosti ove pravosudne institucije

“Moje uvjerenje je da je Tužiteljstvo BiH, bez obzira na broj tužitelja, u pogledu kvalitete daleko ispod onoga što takav jedan nivo tužilaštva zahtijeva”, kaže Fejzagić, danas odvjetnik, i nastavlja: “Drugi razlog jeste čisto zbog organizacione prirode, radi se o tome da, po mom mišljenju, ne postoji institucionalna kontrola optužnica niti se vode sistemski kontrolni postupci u vezi istraga koje se vode, posebno kada je u pitanju visoka korupcija.”

Glavni tužitelji bi trebali kontrolirati kvalitet optužnica, smatra on i dodaje da dosadašnji nisu bili dorasli “razini imenovanja”. S pozicije glavne tužiteljice u listopadu je smijenjena Gordana Tadić, a za vršitelja dužnosti imenovan je Milanko Kajganić.

Fejzagić kao treći razlog loših rezultata vidi u sistemu vrednovanja i normiranja rada Tužiteljstva. On smatra da bi se svako od tužitelja radije upustio u jednostavnije predmete koji mu donose ispunjenje norme nego da se upušta u kompleksne i rizične predmete.

Od 17 osoba optuženih za koruptivna djela, petorica su policijski službenici Granične policije, a dvojica su carinski službenici

Među optužbama su i one za koruptivna djela povezana s prometom akciznih proizvoda. Jedan od policijskih službenika Granične policije BiH, Mile Lukić, za kojeg je Državni sud potvrdio optužnicu početkom listopada, optužen je da je zahtijevao i primio dar u iznosu od 50 eura da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti.

Ovo je ujedno i najmanji iznos pribavljene koristi za koji je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu, prema podacima do kojih je BIRN BiH mogao doći.

Odnedavni vršilac dužnosti glavnog državnog tužitelja predmete protiv službenika, poput onoga protiv inspektora Ureda za veterinarstvo BiH, smatra važnim jer predstavljaju ozbiljan oblik zloupotrebe položaja.

“Upravo činjenica da su optužbama za korupciju obuhvaćeni ovlašteni službenici policijskih, carinskih ili drugih državnih organa, daje specifičnu težinu ovim predmetima jer se radi o korupciji koja se detektira u tijelima koja se trebaju boriti za vladavinu prava”, kaže Kajganić.

Prema njegovim riječima, u ovakvim predmetima Tužiteljstvo će u budućnosti tražiti udaljenje optuženih osoba iz službe na razdoblje od pet ili više godina ako se njihova krivica dokaže, što on vidi kao proces koji vodi k ozdravljenju društva i smanjivanju stope korupcije.

Ovo tužiteljstvo je tijekom 2020. godine podiglo samo 12 optužnica protiv 22 osobe koje se terete za koruptivna krivična djela, od čega je više od polovine podignuto u prosincu. U optužnicama gdje je naveden takav iznos, ukupna pribavljena korist, prema priopćenjima, iznosila je tek nešto više od 15.000 KM i 40 eura.

U velikom broju priopćenja ove godine Tužiteljstvo nije navodilo iznose koristi pribavljene od korupcije. Tužiteljstvo BiH je do 27. prosinca ove godine podiglo dvije optužnice manje nego godinu ranije i optužilo pet osoba manje.

Kajganić najavljuje da se za nekoliko vrlo ozbiljnih predmeta visoke korupcije u narednim mjesecima očekuje donošenje tužilačkih odluka i podizanje optužnica.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing