TUŽITELJSTVO ISTRAŽUJE RADU BOŠNJAKA: Kriminal se gradio u ZZO HNŽ-a preko leđa pacijenata

TUŽITELJSTVO ISTRAŽUJE RADU BOŠNJAKA: Kriminal se gradio u ZZO HNŽ-a preko leđa pacijenata

Nakon niza članaka portala Hercegovina.info ravnatelj/savjetnik ZZO-a HNŽ meta je istražitelja.

“Vezano za Vaš upit, a nakon provjera u evidencijama ovog Tužiteljstva, obavještavamo Vas da je ovo Tužiteljstvo od Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), zaprimilo informaciju o mogućim nezakonitostima u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije/kantona. Po zaprimanju navedene informacije Tužiteljstvo je formiralo predmet, te je isti u radu”, potvrdila je za hercegovina.info glasnogovornica Tužiteljstva HNŽ Ana Rajič.

Danas donosimo konačan, ključni dokaz da se kriminal gradio u Zavodu preko leđa pacijenata. Tajni paralelni IZIS za Radu Bošnjaka nije radila samo Infoherc grupa, nego i tvrtka Triples

Sada donosimo mail koji ne samo da otkriva identitet Bošnjakova Željezničara već da je postojala još jedna tvrtka s Petog kata koja je radila na razvoju paralelnog IZIS-a (op. softwarski sustav koji se koristi u domovima zdravlja).

Riječ je o tvrtci TripleS koju su vodili Josip Leko i Damir Zelenika i koja je bila na istoj adresi kao i tvrtka Infoherc a što je vidljivo iz potpisa maila koji objavljujemo. Mail otkriva komunikaciju iz lipnja 2020. gdje Josip Leko direktor TripleS-a obavještava zaposlenika Zavoda Mihovila Čuljka – kodnog imena ‘Željezničar’ da su napravili verziju demo s dijelom funkcionalnosti koje ima IZIS.

To pak znači da je ZZO ustupio podatke svih pacijenata tvrtkama s kojima nema nikakav ugovor, da bi se kasnije prijavili na natječaj za e-zdravstvo, te godinama uživali od pozmašne svote što za sustav, što za održavanje. 

Posebno zanimljivo je da je na tom mailu i Tomislav Marić. Tomislav Marić se u službenim podacima ne vodi kao direktor ili vlasnik TripleS ili Infoherc, no navodno je bio glavni koordinator za razvoj paralelnog IZIS-a i koordinacija između TripleS i Infoherc na razvoju softvera. 

Posebno je zanimljivo da je Tomislav Marić u to vrijeme bio direktor informatike i usluga u HT d.d. Mostar, te nije jasno je li obavijestio svojeg tadašnjeg poslodavca o ovim aktivnostima s obzirom da je kao menadžer zasigurno imao takvu klauzulu u ugovoru.

Od ožujka prošle godine Marić je prešao u Sveučilište u Mostaru kao voditelj ureda za inovacije i tehnološki transfer

Svi oni skupa pripremali su tajni projekt, kojem bi onda ravnatelj Rade Bošnjak osigurao prolaz na javnom natječaju da nije bilo našeg portala. Portal hercegovina.info zatvorio je cijeli krug oko kriminala u Zavodu zdravstvenog osiguranja na čelu s Radom Bošnjakom. Na potezu je pravosuđe, koje bi u drugim zemljama davno reagiralo.

Inače, u ZZO-u su danas razgovori s kandidatima koji su se prijavili na mjesto ravnatelja ZZO-a. To su zaposlenik federalnog ministarstva zdravstva Vedran Marčinko, zaposlenica ZZO-a Stana Burić, v. d. ravnateljica i bliska suradnica Rade Bošnjaka Ana Vidačak i kćerka Rafaela Gagre Marija Buhač.

Rade Bošnjak afera peti kat, korupcija

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing