Tužiteljstvo podiglo čak 13 optužnica za ratne zločine, od toga i protiv pomoćnika federalnog ministra za branitelje

Tužiteljstvo podiglo čak 13 optužnica za ratne zločine, od toga i protiv pomoćnika federalnog ministra za branitelje

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv devetorice bivših pripadnika Armije RBiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Brčkog 1993. godine. Također, podignuta je i optužnica protiv četiri nekadašnja pripadnika VRS-a, odnosno TO, za zločine nad Bošnjacima na području Srebrenice, Prijedora i Bratunca te za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima na području Sanskog Mosta.

Inače, među osobama protiv kojih su podignute optužnice su i ‘zvučna imena’, Martin Frančešević, aktualni pomoćnik federalnog ministra Salke Bukvarevića za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze kao i Milomir Savičić, predsjednik Boračke organizacije RS-a koji je optužen za sudjelovanje  u genocidu.

Optužnica protiv pripadnika HVO-a i Armije za zločine nad Srbima

Admir Osmanović, Smajil Omerović, Jasmin Huskanović, Kemal Hindić, Martin Frančešević, Ramiz Pljakić, Ivo Anđelović, te Hazim i Bahrija Fazlović se terete za mučenje, zlostavljanje i ubojstvo 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u blizini mjesta Boderište (Brčko).

Kako je priopćilo Tužiteljstvo BiH, Rizvanović, Omerović i Huskanović, su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizirane brigade ABiH, kod Boderišta, u izvršenoj zasjedi zarobili 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS, te ih nakon toga mučili, zlostavljali, nanosili im teške tjelesne ozljede i potom ih ubili, čime su postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija u vezi sa zarobljenicima za vrijeme rata.

”Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović terete se da su u svojstvu zapovjednika Operativne grupe I- Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO, te 108. motorizirane brigade ABiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi izvršitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin”, navodi se u optužnici.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

 

Optužnice protiv Srba za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima

Tužiteljstvo je podiglo optužnicu i protiv Jugomira Marčetića za zločine počinjene nad bošnjačkim civilnim stanovništvom iz mjesta Zecovi u općini Prijedor, Milomira Savičića za zločine nad Bošnjacima na području Srebrenice te Milana Trišića za zločine nad Bošnjacima na području Bratunca, a koji je deportiran iz SAD-a zbog kaznenog djela imigracijske prijevare.

Iscrpnije, kako je priopćeno iz Tužiteljstva, Jugomir Marčetić se tereti da je, za vrijeme širokog i sustavnoh napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, sudjelovao u napadu i postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava.

Navedni optuženi tereti se za ratne zločine počinjene nad stanovništvom sela Zecovi u općini Prijedor, prilikom napada na navedeno selo, kada je tijekom i nakon napada ubijeno najmanje 150 osoba, te gotovo cjelokupno stanovništvo protjerano i zatočeno u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Optuženi Marčetić, tereti se da je osobno sudjelovao u nasilnom razdvajanju muškaraca od žena i djece, te progonu civila, kao i u ubojstvu oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti iz navedenog sela. Optuženi se tereti i da je sudjelovao u mučenju, nečovječnom postupanju, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti na navedenom području. Optuženi se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Navode optužnice, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega će oko trećine svjedoka iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 80 dokaznih materijala.

Također, Milomir Savičić iz mjesta Sokolac, državljanin BiH i Srbije, tereti se za pomaganje u genocidu na području Srebrenice. Prema navodima iz Tužiteljstva, i on se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu zapovjednika 65. zaštitnog motoriziranog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, da je u periodu od 11.07. do 15.07.1995 na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, zapovjedniku Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za sigurnost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Optuženi Savčić tereti se da je planirao, zapovjedao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zmtp VRS i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima. Tereti se da je radnjama opisanim u optužnici, počinio kazneno djelo pomaganje u genocidu iz članka 171. točka a) i b) KZ BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 31 KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu i protiv Milana Trišića (1963.) za zločine protiv čovječnosti i progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Bratunca, 1992. godine. On je deportiran iz SAD zbog kaznenog djela imigracijske prijevare.

Optuženi se tereti da je od mjeseca travnja do listopada 1992. godine, za vrijeme širokog i sustavnog napada policije i vojske VRS, na području Bratunca, zajedno sa drugim pripadnicima TO, VRS, SJB Bratunac i paravojnih formacija, sudjelovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, s područja mjesta Hranča i grada Bratunca, počinjenog ubojstvima, nezakonitim zatočenjem, odvođenjem u logore protivno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

U optužnici se navodi da je kao pripadnik TO, u više navrata sudjelovao u napadu na selo Hranča, nastanjeno bošnjačkim civilnim stanovništvom, tijekom kojeg je izvršeno nezakonito lišenje slobode i prisilno izmještanje više od 250 stanovnika navedenog sela, nakon čega je sudjelovao u pljačkanju kuća i imovine koja je nakon toga zapaljena. Osim toga, tereti se da je tijekom mjeseca svibnja 1992. godine sudjelovao u ubojstvima civila bošnjačke nacionalnosti, zatočenih na više lokacija na području Bratunca, naročito u prostorijama škole “Vuk Karadžić”, koje je optuženi počinio osobno, ubijanjem civila iz vatrenog oružja, kao i na svirep način hladnim oružjem, tupim predmetima, i na druge načine, odvodio civile u nepoznatom pravcu, te sudjelovao u ubojstvima većeg broja osoba.

Optuženi je pravosuđu BiH postao dostupan nakon izručenja iz SAD, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka od sudjelovanju u ratu u BiH, nakon čega je izručen u Bosnu i Hercegovinu. Optuženi se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Iz Tužiteljstva ističu da će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, od čega više od 30 svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužen je Milorad Krunić (1953.) i to za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Sanskog Mosta.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, on se tereti da je u periodu 1992. godine, u okviru širokog i sustavnog napada Vojske Republike Srpske, pripadnika policije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da je dana 11.06.1992. godine predvodeći grupu njemu poznatih pripadnika iz pratnje, sudjelovao u transportu muškaraca iz zatvoreničkih objekata Sportska dvorana i preduzeća “Betonirka” u logor “Manjača”, nadzoru konvoja, kada je odvojio 6 civila, a nakon toga sudjelovao u ubistvu tih civila koji su u povratku konvoja sa Manjače ubijeni iz automatskog oružja pored lokalnog puta Pavići-Hazići. Optuženi se tereti za zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH. Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 35 svjedoka i vještaka, te čitanjem preko 250 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar