TUZLA: Više od 200 pčelara na okupu

TUZLA: Više od 200 pčelara na okupu

U Tuzli je danas otvoren Peti kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima u online formatu, koji je okupio više od 200 pčelara, poljoprivrednih proizvođača, predstavnika akademske zajednice, prehrambene i farmaceutske industrije, te državnih institucija iz osam zemalja – BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije, Ukrajine, Turske i Velike Britanije.

 

Cilj Kongresa je da ujedini sve sudionike u jedinstveni lanac vrijednosti koji će doprinijeti razvoju pčelarstva u BiH i regiji. Također, povećati kvalitetu pčelinjih proizvoda i produktivnost u ovom sektoru, priopćeno je iz Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/.

 

Na Kongresu će biti predstavljeno 38 akademskih i stručnih radova sa širokim spektrom tema kao što su zaštita pčela i biljaka, standardizacija proizvodnje meda i kontrola kvaliteta, proizvodnja hrane za pčele i pčelinjih proizvoda sa dodanom vrijednošću, te analize zakonodavstva i modela podrške za pčelare.

 

Kongres će trajati dva dana, a organiziraju ga Udruženje za nutricionizam i dijetetiku “Hranom do zdravlja” iz Tuzle, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, te Prehrambeno-tehnološki fakultet Univerziteta “Josipa Juraja Štrosmajera” iz Osijeka. Domaćin skupa je “Multi lab” iz Tuzle. U okviru projekta USAID-a “Farma dva” podržano je organiziranje kongresa pčelara i biće objavljena knjiga sažetaka i kompletnih radova, piše Srna.

 

Knjiga će biti dostupna u elektronskoj i štampanoj verziji svim sudionicima Kongresa, te široj akademskoj zajednici i relevantnim industrijama i institucijama.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar