Tuzlanka Matea govori 18 jezika i ide na 3 fakulteta u Austriji

Tuzlanka Matea govori 18 jezika i ide na 3 fakulteta u Austriji

Tuzlanka Matea Brandalik posjeduje rijedak talent kojim se malo tko može pohvaliti. Za neke to zvuči nemoguće, ali ova dvadesetdvogodišnja djevojka studira na tri fakulteta u Austriji i pored maternjeg govori još čak osmanaest stranih jezika, objavila je Federalna televizija.

Osnovnu školu i gimanziju u okviru Katoličkog školskog centra ”Sveti Franjo” Matea je završila u Tuzli, ali njezina ljubav prema učenju stranih jezika rodila se puno prije. Neke je strane jezike, priča, počela učiti kao trogodišnja djevojčica. ”Kao mala sam upijala puno riječi iz engleskog i španjolskog gledajući samo televiziju, posebice crtiće, i tako sam, dok nisam postala svjesna toga, već s osam godina pričala tečno na tim jezicima”, prisjeća se.

Matea studira tri fakulteta u dva austrijska grada, Orijentalistiku i Slavistiku u Beču, a Političke znanosti u Salzburgu. Na pitanje gdje se vidi nakon završetka studija, Matea nije imala konkretan odgovor, ali se u budućnosti vidi kao prevoditeljica. ”Vidim sebe, nekako, svugdje. Zaista bih mogla nastaviti svoj život i u Austriji i u Bjelorusiji i u Iranu. Voljela bih kada bi to bio Iran”, kaže. U pogledu jezika, najupečatljiviji dojam na ovu djevojku ostavili su bjeloruski i grčki jezik.

”Govorim romanske jezike, germanske jezike, uglavnom govorim jezike iz porodice indoeuropskih jezika, od drugih porodica govorim turski i arapski”, dodaje Matea.

U vremenu kada su nam svima potrebni strani jezici radi lakšeg sporazumijevanja, pogotovo mlađoj populaciji, Matea kaže da je za svladavanje jezika najbitnija konverzacija. Ljudi koji govore strane jezike mogu mijenjati svijet i svakodnevnicu. Matei kaže da joj je najteže bilo naučiti irski jezik, jer se ne može povezati s drugim stranim jezicima, prenosi FTV

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar