U 153 kontrole zatečeno 36 neprijavljenih radnika

U 153 kontrole zatečeno 36 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH jučer su izvršili 153 inspekcijske kontrole na području Sarajevskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Bosansko-podrinjskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Kontrolirali su porezne obveznike koji djeluju u oblastima priređivanja igara na sreću klađenjem, građevinske djelatnosti, trgovini, ugostiteljstvu, proizvodnji i prodaji hljeba i peciva i druge djelatnosti.

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno, a inspektori su otkrili 36 neprijavljena radnika,  53 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, četiri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj te pet objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 29 objekata i podnesena su 83 prekršajna naloga  s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 175.700 KM, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar